Ustawienie odbiorników / uszkodzona lampa?
#1
Witam,

kupiłem lampę na allegro firmy Powerlux (używana)
http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p...niowy.html
mam do tego odbiornik radiowy z wyzwalaczem, który z moją pierwszą lampą działa bardzo dobrze nie ma problemów z wyzwalaniem błysku.
Wyzwalacz ( http://eltec.pl/search/wyzwalacz/Wyzwala...-230V.html)
Lampa błyska za każdym razem kiedy naciskam TEST ale jest problem z błyskiem wyzwalanym przez wyzwalacz - 1/10 błyska dodam jeszcze, że odbiornik podłączony do lampy świeci się przy naciśnięciu migawki więc sygnał odbiera.
Pytanie: czy to wynika z braku umiejętności obsługi sprzętu? Czy może za 'kiepski' wyzwalacz? Czy może jakiś problem techniczny z lampą?
Liczę na jakąś pomoc i pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
sprawdź styki wyzwalacza pomiędzy stopką na aparacie a nim samym. tam jest przyczyna.
______________
:twisted:
Odpowiedz
#3
Przyczyn moze byc kilka. Sprawdziłbym:
1. Baterie odbiornika - włóz nowe i zobacz czy bedzie poprawa
2. Brak dobrego styku gniazda lampy z kabelkiem - możliwe, ze masz jacki stereo, wtedy ten styk może byc niepewny
3. Inne... ???
Odpowiedz
#4
(2014-04-14, 11:24:43)fotek napisał(a): Przyczyn moze byc kilka. Sprawdziłbym:
1. Baterie odbiornika - włóz nowe i zobacz czy bedzie poprawa


fakt, w tym akurat Sławek ma bogate doświadczenia Icon_cheesygrin Icon_cheesygrin Icon_cheesygrin
______________
:twisted:
Odpowiedz
#5
(2014-04-14, 11:32:13)GregorK napisał(a):
(2014-04-14, 11:24:43)fotek napisał(a): Przyczyn moze byc kilka. Sprawdziłbym:
1. Baterie odbiornika - włóz nowe i zobacz czy bedzie poprawa


fakt, w tym akurat Sławek ma bogate doświadczenia Icon_cheesygrin Icon_cheesygrin Icon_cheesygrin

Fikaj sie Icon_cheesygrin
Odpowiedz
#6
styki przeczyszczone, ale nic to nie dało - tak jak pisałem wcześniej druga lampa działa bez zarzutu nawet z 'brudnymi' stykami. Wyzwalając nawet samym wyzwalaczem ta 'stara' lampa błyska, a nowa z którą jest problem niestety nie.

podkreślam, że sprawdzam na tym samym odbiorniku w obydwu lampach i z tym samym wyzwalaczem więc raczej nie ma problemu z bateriami.
Odpowiedz
#7
wniosek jest prosty, masz problem z drugą lampą.
______________
:twisted:
Odpowiedz
#8
(2014-04-14, 11:45:35)Manczurov napisał(a): podkreślam, że sprawdzam na tym samym odbiorniku w obydwu lampach i z tym samym wyzwalaczem więc raczej nie ma problemu z bateriami.

A jednak... lampy moga mieć różne napięcia, a w odbiorniku jest prawdopodobnie wyjście typu otwarty kolektor, który jest zasilany z lampy - ja bym jednak te baterie sprawdził.

Druga możliwośc to kabelek - nie o czyszczenie styków chodzi.
Sprawdz go wyciągając wtyk z odbiornika (pozostaw wtyk w lampie) i zwierając styki - lampa powinna sie wyzwolić
Odpowiedz
#9
Faktycznie! Sam na to wcześniej nie wpadłem można by powiedzieć, że problem został rozwiązany Icon_razz - chodzi mi oczywiście o odpowiedź 'masz problem z lampą'
Odpowiedz
#10
Teraz zerknałem na ten wyzwalacz... jak zasilanie 220 odbiornika, to baterii tam nie ma - wycofuje sie z tego. Kabelek nierozłączny, wiec pozostaje wziąć inny i sprawdzić czy w ogóle ta lampa jest wyzwalana poprzez wejście synchro
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Lampa studyjna Delicacy D-180 rachwal 44 21 388 2014-04-08, 19:29:57
Ostatni post: ajt
  Problem z lampą piotras100 1 2 352 2009-05-13, 23:25:53
Ostatni post: bociek666
  Lampa studyjna KH-120M - KH-150M wime 3 4 281 2008-07-10, 15:42:01
Ostatni post: wime
  400d + kostka(PC) + lampa = Problem Malin 12 6 428 2008-03-07, 13:42:53
Ostatni post: qbexus

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości