Pond5 - ktoś tu sprzedaje?
Nie pomogło...
Szkoda czasu - skończyły mi się pomysły.
Przywracanie systemu tez nic nie dało... ale działa FTP tzn. chyba - nie wywala mi żadnych błędów o niewysłaniu fot na Pond5.
Może rzeczywiście skorzystam z innej sieci - będę musiał reanimować jakiś modem np. z kartą plusa.. zobaczymy - na razie odpuszczam.
Dzięki wszystkim za rady Smile
Odpowiedz
to nie jest błąd po Twojej stronie, po czyjej trudno powiedzieć.
______________
:twisted:
Odpowiedz
Ja mam ten sam problem. Pojawił się ze dwa dni temu.
Odpowiedz
spróbuj teraz ?
https://www.pond5.com/
Z UPC działa, z telefonu (orange) moge wejść na stronę ale nie widzę możliwości zalogowania ale to pewnie z powodu mojego ułomnego telefonu a raczej systemu wp8 Smile
Odpowiedz
Mam ten sam problem od dwóch dni. Sprawdzałem na dwóch rożnych komputerach, 3 różnych przeglądarkach To samo. Po usunięciu ciasteczek i pamięci podręcznej ładuje się strona pond5.com, jednak po zalogowaniu wyskakuje błąd przekierowań.
Testowałem także z telefonu (Android, Chrome) i z łącza UPC i z Play. To samo "TO_MANY_DIRECTIONS", pętla przekierowań. Nie mam pojęcia co to może być. Mam wrażenie, że coś team Pond5 zepsuł na stronie.
Odpowiedz
Ja też nie moge się zalogować!!
9 stycznia dostałem maila z tą stroną https://contributor.pond5.com/ raz się zalogowałem ale dzisiaj juz nie mogę.
Może to ma związek z modyfikacją tego portalu.
Odpowiedz
Panowie.. sprawdziłem z kimś, kto ma ten sam problem.
Ja sie na jego konto nie mogę zalogować (petla przekierowań)... na swoje loguję sie bez problemu.
On ze swojego kompa na moje konto tez się loguje bez problemu.

Problem jest z profilami na Pond... piszcie do supportu
Odpowiedz
fotek - to nic nie daje Icon_sad
Support przesłał mi jedynie nowe tymczasowe hasło i poprosił o informację, czy coś się zmieniło.
Niestety to nie pomogło.
Zatem chyba jest tak, jak napisał SHaiith - coś definitywnie zrąbali na stronie, skoro w pętle przekierowań wpada tak wielu użytkowników - dziwne, że nie wszyscy - może wtedy ich informatycy ruszyliby tyłki i naprawili sytuację...
Odpowiedz
(2019-01-13, 15:12:45)adalbert74 napisał(a): fotek - to nic nie daje Icon_sad
Support przesłał mi jedynie nowe tymczasowe hasło i poprosił o informację, czy coś się zmieniło.
Niestety to nie pomogło.
Zatem chyba jest tak, jak napisał SHaiith - coś definitywnie zrąbali na stronie, skoro w pętle przekierowań wpada tak wielu użytkowników - dziwne, że nie wszyscy - może wtedy ich informatycy ruszyliby tyłki i naprawili sytuację...

Może wszyscy zainteresowani powinni bombardować support i może opisać doświadczenie, które przeprowadzilem? Że zrąbali coś na stronie, to pewne
Odpowiedz
(2019-01-13, 15:20:32)fotek napisał(a): Może wszyscy zainteresowani powinni bombardować support i może opisać doświadczenie, które przeprowadzilem? Że zrąbali coś na stronie, to pewne

Ja do nich napisałem dość szczegółowego maila. Może coś wymyślą.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: infostock, 2 gości