Jak prawidłowo podświetliś stół bezcieniowy?
#45
Nie rozumiem tonu kreatorex, mi chodziło o to, że każdy kubek jest inny. Niektóre miały ostre krawędzie, niektóre tak łagodne, że "aby aby", co oznaczało różne kontrasty. Używasz słowa "świecić", ale to wg mnie jest jedno z dwóch podejść do tematu. Albo jest cień, albo światło. Sciana może być albo zacieniona, że prawie czarna, albo świecić prawie jak softbox kiedy jest biała i odibja światło słoneczne w południe. Każdy kubek inaczej przyjmuje światło (właśnie dlatego że moją różne formy, grubości, załamania) i nie każdy da się "zaświecić". Przynajmniej u mnie było faktycznie na białym tle bez cienia czarnej zastawki i obróbki w ps (prócz wyczyszczenia paprochów) i wyszło maksymalnie kontrastowo. Ale tak jak mówię, co kubek to inna bajka. Twój na pierwszy rzut oka wygląda ok, czysto i schludnie, ale na drugi rzut oka to nie wiem czy tak to powinno wyglądać. Ale na pewno takie podejście, że komuś to zajęło "5 minut" a przy tym nie jest dobrym fotografem jest dla mnie bardzo wymowne. Myślałam że wspólnie ustalimy jak taki kubek powinien dobrze wyglądać z fotograficznego punktu widzenia a nie graficznego. Ja już nie mam tych kubków, ale mam nadzieję, że jeszcze do mnie wrócąSmile
Nie wiem do kogo zdanie, że kiepsko wyszło - jak do mnie to odpowiadam, że nie, na pewno nie kiepsko, ale na pewno dość oszukane to Icon_wink

Ps. jeszcze jeżeli chodzi o wycięcie - dość prosto jak mówi fotek, ale w kubku kreatorexa wycięcie jest kiepskie ;p i być może - tak podejrzewam, że jest to wina zdjęcia, które nie było dość kontrastowo zrobione z dobrym oświetleniem tła i krawędzie kubka się rozmyły z tłem. Widziałam niejedno, bo sama poprawiałam dwóch poprzednich fotografów, którzy spartaczyli zdjęcia. Ich zdjęć nie dało się wyciąć kompletnie właśnie dlatego, że tło nie było dobrze oświetlone i krawędzie kubka się zagubiły w szarościach. Na moim kubku są dobrze wycięte, bo kubek od tła się oddzielał. Dlatego to też miałam na uwadze przy oświetlaniu sceny i kubka, aby grafik umiał wyciąć ów kubek. Ale być może u Ciebie to pośpiech, nie wyrokuje Smile


Eh a najlepiej to mieć 30letnie doświadczenie i być dalej młodym Smile))
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Jak prawidłowo podświetliś stół bezcieniowy? - przez Claudia - 2013-04-08, 14:29:36

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości