Efekty specjalne w fotografii
#1
Przed momentem w "dzień dobry tvn" był krótki materiał o fotografii reklamowej żywności. Tyle co zdążyłem obejrzeć to tak:
piękną kawę robi się z coli, wsypujemy sól aby się szybko odgazowała i już jest piękna czarna powierzchnia, piankę uzyskuje się przez dodanie płynu do naczyń, potem ją można dowolnie formować :)
Bąbelki w piwie również poprzez dosypanie soli (szkoda browaru tylko ;)
Kulki lodów to pure z ziemniaków :D kolorowanie pewnie softowo tak mi się wydaje.
Odpowiedz
#2
A "blyszczace owoce" pewnie mozna czyms posmarowac ... krople wody na owocach tez jakos sie sztucznie tworzy ... Chyba wszystko ma zwiazek z olejem. Fajnie by bylo jakby kazdy pochwalil sie jesli zna jakies "patenty" Smile
Odpowiedz
#3
Krople na owocach to przecież zwykły zraszacz do kwiatków, co jak co ale tego to można się domyśleć.
Efekty np. takie http://www.shutterstock.com/pic-6051046-...drops.html
Odpowiedz
#4
No nie wiem, czytalem gdzies o jakims smarowaniu i potem o zraszaniu, wtedy podobno ladne giganty wychodza i nie splywaja tak szybko. Jak znajde gdzie to wyczytalem to napisze dokladniej.
Odpowiedz
#5
Żeby krople ładnie się utrzymały ( podobno, bo sam jeszcze nie sprawdzałem ), na kwiatach, owocach, martwej naturze itp, trzeba dodać gliceryny do wody i potraktować spryskiwaczem Icon_cool
rachwal napisał(a):A "blyszczace owoce" pewnie mozna czyms posmarowac
Może ktoś wie lub ma pomysł czym?
P.S. Myślałem o oliwce Johnson & Johnson Icon_cheesygrin

Odpowiedz
#6
słyszałem że idealnie sprawdza się oliwa z oliwek
sam próbowałem, ale nie widziałem jakiejś specjalnej rewelacji (poza tłustymi rękami i wszystkim wokół, czego nieopatrznie dotknąłem)
a co do wypasionych kropli na powierzchni ...
wystarczy powołać się na analogię z karoserią samochodu po woskowaniu. Po gładkiej wypolerowanej powierzchni krople wcale nie spływają, ale tworzą piękne, niemal idealnie symetryczne bańki

pozdrawiam
Tomek
Odpowiedz
#7
Tomek De napisał(a):a co do wypasionych kropli na powierzchni ...
wystarczy powołać się na analogię z karoserią samochodu po woskowaniu. Po gładkiej wypolerowanej powierzchni krople wcale nie spływają, ale tworzą piękne, niemal idealnie symetryczne bańki

Kwiatów nie nawoskujesz Smile a i szkło (np. okularów) naoliwione nie najlepiej wygląda Icon_wink . Dlatego pewnie dodaje się gliceryny do wody.
Tak swoją drogą, co waszym zdaniem można by naoliwić i żeby dobrze to wyglądało na zdjęciach? Np. Owoce.
P.S. Ostatnio, przyglądałem się zdjęciom orzechów i one chyba były czymś posmarowane. Pewnie, dzięki temu, atrakcyjniej wyglądały.
Odpowiedz
#8
http://tvbiznes.pl/_smarty/templates/aut...odc_18.wmv myślę że przydatne

http://tvbiznes.pl/?p=57 tutaj więcej jakby kogoś interesowało
Odpowiedz
#9
ja tutaj niczego nie oliwiłam
wystarczył zraszacz, jak fotka nie wyszła, to pryskałam na nowo
dobre zbliżenie i jest chyba całkiem oki

[Obrazek: 123487,1192903162,10.jpg]
Odpowiedz
#10
fotoaloja napisał(a):i jest chyba całkiem oki

Tylko chyba... kropelki sa nierówne, płaskie i raczej nie bardzo mi sie podobają. Spróbuj owoc nasmarować czymś tłustym, i skrop ponownie - zobaczysz róznice
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Bezpłatne warsztaty fotografii kulinarnej - Akademia Fotografii SHaiith 13 10 493 2014-11-19, 10:08:42
Ostatni post: SHaiith

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości