Liczba postów: 1 153
Liczba wątków: 47
Reputacja:
10
Miejscowość: pomorze
2010-04-14, 09:52:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-14, 09:53:52 {2} przez fotoaloja.)
no a ja mam właśnie taki kłopot, że
wypełniłam wczoraj pit 37 i przelane na PP kwoty zsumowałam i wpisałam w rubrykę w części C1 w poz.'Prawa autorskie i inne prawa, o których mowa w art.18 ustawy' i zatem wykazałam 50% kosztów uzyskania przychodu.
problem w tym, że w ogóle nic przez cały rok nie odprowadziłam, nie wypełniłam żadnego pita 53 i nie pamiętam nawet czy uczyniłam to w poprzednim roku
i co teraz?
czy może najlepsze wyjście to wypełnić teraz ten PIT 53 za cały rok i posłać razem z tym pitem 37?
dodam, że u mnie na razie dochody to są tak małe kwoty, które zbierają mi się raz na jakiś czas, że nie zawracałam sobie głowy pitami, a teraz się wystraszyłam dopiero, że mogą być kłopoty
Liczba postów: 862
Liczba wątków: 25
Reputacja:
17
Miejscowość: Radom
Czytałem gdzieś analizy zapisów w ustawie, dotyczących samodzielnego wpłacania zaliczek. Wersja była taka, że o ile od różnych zleceń, dzieł itp nalezy to robić (i oznaczać na przelewie jako pit53), to przychody ze sprzedaży praw majątkowych (w tym z praw autorskich) nie zostały podciągnięte pod ten obowiązek, więc całość podatku dopiero w zeznaniu rocznym.
Liczba postów: 973
Liczba wątków: 14
Reputacja:
11
Miejscowość: Wrocław
W przypadku zleceń i dzieł zwykle zaliczkę odprowadza zlecający i nawet jej nie dostajemy na konto. Przynajmniej ja zawsze tak miałem.
O ile się orientuję w przypadku przychodów z "praw autorskich" obliczamy w pit-37 ile się należy podatku i płacimy (ktoś pamięta do kiedy?)
Liczba postów: 973
Liczba wątków: 14
Reputacja:
11
Miejscowość: Wrocław
Dzięki ajt,
czyli wszystko w zasadzie zostało powiedziane.
Liczba postów: 2 626
Liczba wątków: 39
Reputacja:
11
Miejscowość: Polska
Czy w pit 37 w rubrykę w części C1 w poz.'Prawa autorskie i inne prawa, o których mowa w art.18 ustawy' nie wpisuje sie tego co jest w informacji PIT-11? Tak chyba jest w instrukcji do wypełniania Pita. Od kogo wziąć PIT-11? Czy to nie naraza na kontrole z US jak w wypadku maxa? Może lepiej wpisać w C1 /5 inne źrodła?