2017-01-02, 23:57:56
(2017-01-02, 23:29:43)juras10-77 napisał(a): Czy ktoś kto ma DG może wytłumaczyć łopatologicznie jak wypełnic pit zg i czy da się go wypełnić - chodzi mi o poszczególne stocki - np. 123rf to hongkong, alamy to gb , getty to chyba Kanada itp.itd. jak to wpisywać skoro nie wiem gdzie dokładnie i kto to kupuje - czy robimy ogółem np. Usa to Usa itp. Pytanie drugie - 1.jesli dostaje na Paypala przelew z np. Shuttera to fakture robię z Paypala jako kurs z Nbp tabela itp. czy 2.jako gross kwota z Shutter łączna z wszystkimi podatkami(przed Paypal), jak to jest z innymi stokami ? , czy jedna i druga opcja jest poprawna ? Co jesli posługuję się opcją 1. co wtedy z Pit zg, czy wyjdą jakieś błędne obliczenia? Proszę o info osoby , które to już robiły bo mój księgowy twierdzi ,że punkt 1 a ja mam mieszane uczucia
123rf to już w zeszłym roku było USA (zaczęli pobierać podatek od sprzedaży w USA). Getty to USA (iStock był kanadyjski, ale już nie jest). Alamy to GB. Wszystkie firmy mieszczące się w USA sumujesz razem i masz dochód do opodatkowania, od tego odliczasz podatek zapłacony w USA. Tyle, jeśli chodzi o PIT-ZG. Co do DG to się nie znam, ale wydaje mi się, że księgowy ma rację.