2016-04-27, 12:22:43
(2016-04-24, 22:25:09)MattZ90 napisał(a): Mam szybkie pytanie.
Zarobiłem przez cały rok $X, z wszystkich formularzy 1042-S które dostałem od stocków po zsumowaniu wyszło mi, że w USA zapłaciłem podatku Y$. Po przeliczeniu tego na PLN wpisuję to oczywiście do PIT/ZG w rubrykę 22.
Moje pytanie, czy tą kwotę wpisuję również w rubrykę 78 z części D w picie 36?
Nie prowadzę DG, nie odprowadzam nic w ciągu roku, stocki to jedyne w ubiegłym roku źródło dochodu.
edit
Przeczytałem boruszrę informacyjną z tego PITa, ale nie znalazłem odpowedzi na to pytanie.
W zeszłym roku uzyskałem 3 różne informacje od (1) księgowej (2) urzędniczki w okienku (3) urzędniczki wzywającej do korekty.
Dlatego pytam Was.
Nie wszystkie agencje wystawiają formularz 1042-S - więc z samych formularzy nie będziesz znał X i Y. Ja do wyliczenia przychodu (poz. 79) wziąłem wszystkie przelewy na konto w roku kalendarzowym - lecz nie w złotych tylko w walucie - przeliczone po kursie NBP z dnia poprzedniego (3-4% w plecy) do tego dodałem podobnie wyliczony podatek (dla Fotolia była to suma wszystkich potrąceń podatkowych poprzedzających kolejne wypłaty z Fotolia po kursie NBP z dnia poprzedzającego wypłatę). Tak wyliczoną kwotę podatku w zł wpisałem w poz. 22 PIT/ZG a w pozycji 21 jej dziesięciokrotność.
Pozycja 78 jest niewypełniona.