2016-01-24, 09:30:07
Jedno z moich zdjęć trafiło 11.01 do sekcji darmowej.Tyle że nie wiedziałem o tym.W tym dniu ktoś kupił panoramę jeziora w Alpach dwa razy w kategorii "x".Wcale mnie to nie zdziwiło,bo ta seria co jakiś czas schodzi ładnie.Od tego czasu foto zaczęło być pobierane co 10,20 sekund,w ciągu tygodnia zwolniło do co 20-40 minut.Zaśmieciło mi całą statystykę sprzedaży.Myślałem,że to błąd na ich serwerach,że może nacisnął ktoś enter i poszedł do domu.Zadzwoniłem do Fotolii.Odebrał miły pan.Powiedział mi,że 5 listopada foto zostało odrzucone ze względów technicznych i trafiło do sekcji darmowej.W ciągu tygodnia zostało pobrane10588 razy,obejrzane ok 9600 razy.Postanowiłem skasować fotę i wysłać ją jeszcze raz ze stosowną notatką.Na razie czekam na akceptację.Jak odrzucą,to już nigdy się nie będę wymądrzał w adnotacjach dla moderatora.Teraz mnie ciekawi jak to wpłynie na ogólną sprzedaż,czy była to jakaś forma promocji?.Na razie przekonałem się jak wielki to rynek i jak można zarobić jak by się trafiło w gusta kupujących.