2015-09-22, 14:59:13
Szakalikus - wygląda na to, że niestety Tamron tak ma, chociaż nie w takim stopniu jak u Ciebie. U mnie na cropie ma niezadowalającą ostrość przy krawędziach, ale głównie na szerokim końcu - tak do 25-30 mm. W okolicach 45 mm jest bez zarzutu w całości kadru, chociaż do stałki 50 troche mu jednak brakuje. Środek zawsze ok.
Generalnie robiąc coś szerszego wolę użyć Sigmy 10-20, na 20mm daje lepszy obrazek od Tamrona, chociaż światło oczywiście gorsze, ale przy krajobrazie i statywie nie ma to aż tak wielkiego znaczenia. A na stockach chyba się pogodzili z krajobrazowymi o nieco gorszej ostrości w rogach, bo przyjmują mi w większości bez problemu (również na SS).
Generalnie robiąc coś szerszego wolę użyć Sigmy 10-20, na 20mm daje lepszy obrazek od Tamrona, chociaż światło oczywiście gorsze, ale przy krajobrazie i statywie nie ma to aż tak wielkiego znaczenia. A na stockach chyba się pogodzili z krajobrazowymi o nieco gorszej ostrości w rogach, bo przyjmują mi w większości bez problemu (również na SS).