2008-07-22, 21:09:16
Też się cały czas zastanawiam, jak będzie wyglądać ten rynek za pół roku, skoro już w tej chwili liczba wrzucanych zdjęć tygodniowo na shutterstocka podchodzi pod 60 tysięcy. W krótkim czasie ten stock wyprzedzi ALAMY. Na iStocku cały czas czeka ponad 50 tysięcy zdjęć do akceptacji i ta suma wzrasta. Stocxpert ujawnił ostatnio swoją liczbę zdjęć i jest tam zaledwie 1,7 miliona o dziwo. Dreamstime też idzie jak burza, Fotolia jakby ucichła zarówno z downloadami jak i odsłonami zdjęć, przynajmniej u mnie. Jedyne rozwiązanie jakie widzę, to szybsze usuwanie zdjęć, które mają zero pobrań, z drugiej strony który stock pójdzie na to by pomniejszać sobie bazę zdjęć. Z tego co kiedyś czytałem na iStockphoto jest dollar bin, ale tam lądują zdjęcia nieściągnięte przez rok albo przez 3 lata?
Tak jak niserin piszę największe szanse ma Shutterstock na zasadzie subskrypcji, każdy będzie mógł zacząć tą przygodę i coś tam dorobić.
Ja z pewnością nie wiążę ze stockami większej przyszłości zarobkowej, sukcesywnie buduje portfolio jak mam czas i wrzucam, a jak będzie kapać dolar po dolarze, to będzie fajnie. Teraz się poprostu sprawdzam, a zdobyta praktyka może przydać się w przyszłości w studio, które chciałbym otworzyć. Mam nadzieję, że zlecenia będą pchały się drzwiami i oknami, tego Wam i sobie życzę! ;D
Tak jak niserin piszę największe szanse ma Shutterstock na zasadzie subskrypcji, każdy będzie mógł zacząć tą przygodę i coś tam dorobić.
Ja z pewnością nie wiążę ze stockami większej przyszłości zarobkowej, sukcesywnie buduje portfolio jak mam czas i wrzucam, a jak będzie kapać dolar po dolarze, to będzie fajnie. Teraz się poprostu sprawdzam, a zdobyta praktyka może przydać się w przyszłości w studio, które chciałbym otworzyć. Mam nadzieję, że zlecenia będą pchały się drzwiami i oknami, tego Wam i sobie życzę! ;D