2014-12-19, 23:49:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-19, 23:51:44 {2} przez Tereskaax.)
Witam gorąco wszystkich użytkowników forum.
Napiszę tak, przebrnęłam przez te 80 stron tego tematu i jest to niewątpliwie kopalnia wiedzy ale z tego powodu, że jestem mało pojętna w sprawach urzędowych to chciałabym jeszcze potwierdzić swoją wiedzę i dopytać o kilka szczegółów.
Najpierw opiszę klarownie moją sytuację, tak aby kolejnym osobą było też łatwiej znaleźć odpowiedzi, a Państwu ocenić poprawnie moją sytuację.
- Pracuję na etacie (pracodawca opłaca mój ZUS i składkę zdrowotną)
- Nie mam założonej działalności gospodarczej
- Zdjęcia na Stockach mam wyłącznie w licencji RF
- Kwotę którą zarabiam w pracy na etacie rocznie to ok. 40 000 zł
- po za pracą i Stockami nie mam innych przychodów
Pytania?
1. Jaką kwotę bierzemy ze stoków i w którym momencie do obliczenia podatku?
2. Ile % podatku powinnam zastosować w swoim przypadku?
3. Czy mogę odliczyć przy obliczeniu podatku 50% kosztów uzyskania?
4. Na jakim dokumencie PIT powinnam rozliczyć się ze Stocków?
5. Czy powinnam rozliczać się na bieżąco co miesiąc (wpłacając zaliczkę na podatek) czy na koniec roku fiskalne sumując wszystkie dochody i obliczając podatek?
6. Jaki kurs należy liczyć przy obliczaniu podatku?
7. Do którego dnia/miesiąca należy rozliczyć się z podatków od Stocków?
Teraz odpowiedzi, które moim zdaniem są dobre ale proszę o weryfikacje i w razie co uzupełnienie poprawne
Ad. 1 Bierzemy kwotę którą otrzymujemy od danego Stocka na nasze konto paypal/skrill, przeliczamy pieniądze po wpłynięciu do naszego paypala/skrill i liczymy po kursie NBP dnia wcześniejszego.
Ad.2 18% ?
Ad.3 Z tego co wyczytałam to mogę odliczyć 50 % kosztów? (Czyli jak przykładowo zarobiłam na Stockach w ciągu roku 4000zł to do wyciągnięcia podatku biorę sumę 2000zł razy 18% podzielić na 100 = 360zł ( W tym wypadku wychodzi do zapłaty 360zł do US)
Ad.4 Czy powinien to być pit-36?
Ad5. Nie wiem, w tematach na forum zdania podzielone, moim zdaniem chyba lepie by było rozliczyć to na koniec roku fiskalnego, czyli na koniec sumować już obliczone kwoty według odpowiednich kursów NBP i wtedy obliczyć i należny podatek zapłacić w kasie US?
Ad. 6 Należy liczyć kurs NBP z dnia poprzedniego (jak wypada poniedziałek to liczymy z piątku)
Ad. 7 Jeśli trzeba to zrobić na pit-36 to do dnia 30 kwietnia.
Bardzo proszę o sprawdzenie tego i ewentualnie poprawienie błędów lub dopisanie innych rzeczy o których być może zapomniałam.
Napiszę tak, przebrnęłam przez te 80 stron tego tematu i jest to niewątpliwie kopalnia wiedzy ale z tego powodu, że jestem mało pojętna w sprawach urzędowych to chciałabym jeszcze potwierdzić swoją wiedzę i dopytać o kilka szczegółów.
Najpierw opiszę klarownie moją sytuację, tak aby kolejnym osobą było też łatwiej znaleźć odpowiedzi, a Państwu ocenić poprawnie moją sytuację.
- Pracuję na etacie (pracodawca opłaca mój ZUS i składkę zdrowotną)
- Nie mam założonej działalności gospodarczej
- Zdjęcia na Stockach mam wyłącznie w licencji RF
- Kwotę którą zarabiam w pracy na etacie rocznie to ok. 40 000 zł
- po za pracą i Stockami nie mam innych przychodów
Pytania?
1. Jaką kwotę bierzemy ze stoków i w którym momencie do obliczenia podatku?
2. Ile % podatku powinnam zastosować w swoim przypadku?
3. Czy mogę odliczyć przy obliczeniu podatku 50% kosztów uzyskania?
4. Na jakim dokumencie PIT powinnam rozliczyć się ze Stocków?
5. Czy powinnam rozliczać się na bieżąco co miesiąc (wpłacając zaliczkę na podatek) czy na koniec roku fiskalne sumując wszystkie dochody i obliczając podatek?
6. Jaki kurs należy liczyć przy obliczaniu podatku?
7. Do którego dnia/miesiąca należy rozliczyć się z podatków od Stocków?
Teraz odpowiedzi, które moim zdaniem są dobre ale proszę o weryfikacje i w razie co uzupełnienie poprawne
Ad. 1 Bierzemy kwotę którą otrzymujemy od danego Stocka na nasze konto paypal/skrill, przeliczamy pieniądze po wpłynięciu do naszego paypala/skrill i liczymy po kursie NBP dnia wcześniejszego.
Ad.2 18% ?
Ad.3 Z tego co wyczytałam to mogę odliczyć 50 % kosztów? (Czyli jak przykładowo zarobiłam na Stockach w ciągu roku 4000zł to do wyciągnięcia podatku biorę sumę 2000zł razy 18% podzielić na 100 = 360zł ( W tym wypadku wychodzi do zapłaty 360zł do US)
Ad.4 Czy powinien to być pit-36?
Ad5. Nie wiem, w tematach na forum zdania podzielone, moim zdaniem chyba lepie by było rozliczyć to na koniec roku fiskalnego, czyli na koniec sumować już obliczone kwoty według odpowiednich kursów NBP i wtedy obliczyć i należny podatek zapłacić w kasie US?
Ad. 6 Należy liczyć kurs NBP z dnia poprzedniego (jak wypada poniedziałek to liczymy z piątku)
Ad. 7 Jeśli trzeba to zrobić na pit-36 to do dnia 30 kwietnia.
Bardzo proszę o sprawdzenie tego i ewentualnie poprawienie błędów lub dopisanie innych rzeczy o których być może zapomniałam.