2014-06-26, 15:42:25
Na IS odrzucali mi zamki z Ukrainy kiedy nie było wyraźnie widać, czy jestem na terenie zamku, czy też poza nim (taką notkę dostałem od inspektora) i wydaje mi się to logiczne. Z zewnątrz można focić bo to widok publiczny. Nie dotyczy to tylko obiektów, których wizerunek jest prawnie zastrzeżonym znakiem (np. Moulin Rouge, Opera w Sydney itp.). Wydaje mi się, że w Polsce to kiedyś było zamieszanie wokół Wawelu - życzyli sobie kasę za wizerunek, ale później chyba okazało się, że jako instytucja publiczna (jak i inne muzea) muszą zezwalać na zdjęcia. Ogólnie polskie prawo zezwala na dowolne robienie zdjęć budynkom, o ile nie zostaną wykorzystane do stworzenia projektu architektonicznego. Tyle, że w różnych krajach może być różnie i dlatego chyba stocki są bardzo ostrożne, aby ktoś się od nich nie domagał odszkodowań. Z drugiej strony są setki zdjęć różnych europejskich zamków na stockach i nic się nie dzieje. A jeszcze co do Jury - ciekawe co właściciel np. Bobolic na kwestie rozpowszechniania wizerunku jego 'chatki'