2014-04-30, 10:44:45
(2014-04-30, 09:20:07)majszter napisał(a): Przeliczyłem podatek na złote na ostatni dzień roku.
Ale pewnie zgodnie ze sztuką trzeba by go obliczać na dzień uzyskania przychodu, czyli przy każdej sprzedaży na DT, DepositPhotos BSP, FT, Veer liczyć podatek wg. kursu z dnia poprzedniego, a na Shutterstock liczyć raz na miesiąc. Przy takich wyliczeniach, to ja już bym wymiękł.
No to ciekawe jak to wyjdzie i czy wszystko pójdzie bezproblemowo u urzędasów Daj znać czy Ci się udało wyrwać zwrot za ten podatek, bo jak tak to pewnie więcej osób się pokusi w przyszłym roku .
Ja jednak po przemyśleniach rozliczyłem to samym PITem-36 wypełniając pozycje 79,79,80 (w pozycji 74 dałem zero, bo inaczej nie chciało pójść) oraz pozycje odnośnie wpłaconych zaliczek 285-296 bez PITu/ZG. Tak się zastanawiając to przecież nie sprzedaję wszystkich zdjęć typowo w USA np. w przypadku Shuttera tylko w miejscu z którego zostały pobrane, a agencja jest tylko pośrednikiem w jakimś sensie więc nie wiem jakim cudem miałbym dojść w którym konkretnym kraju ile zdjęć sprzedałem i za jakie kwoty, a dla każdego kraju trzeba osobny PIT/ZG. Jedyne co można by łatwo określić to dochody z USA, bo na to są te papierki i próbować jakoś wyciągnąć zwrot tego podwójnie zapłaconego podatku no, ale ponieważ nie wiedziałem z jakiego kursu tu skorzystać to w tym roku sobie spokój z tym dałem. Ogólnie zarobki czysto internetowe, a tym bardziej w formie stockowej są problematyczne jeśli chodzi o polski system podatkowy, bo chyba ich nikt nie przewidział