(2014-02-18, 08:46:30)SHaiith napisał(a): Mam problem z księgową, może ktoś z was podpowie mi jak to rozwiązać.
Jak uniknąć rozbieżności? Lub jak to wyjaśnić księgowej?
Jak wy to robicie mając działalność gospodarczą? Mam księgę przychodów i rozchodów, ponadto nie jestem VAT-owcem.
Z góry dzięki za pomoc.
Sposób postępowania uzgodniony wspólnie z moja księgową.
Co miesiąc wystawiasz fakturę na konkretny stock. Oczywiście nie wysyłasz ich do stocków. Faktura taka ma służyc jedynie udokumentowaniu przychodu z danego stocka.
A więc po kolei (na przykładzie np.SS):
1 Dostałeś z Shutterstock w styczniu przelew na 100 $. Drukujesz potwierdzenie przelewu z wpływu $ na paypala z Shutterstock i dopisujesz na nim przeliczenie według tabeli NBP tak jak podałeś wyżej z dnia poprzedniego.
2 Wystawiasz fakturę gdzie odbiorcą jest Shutterstock już w złotówkach ze stawką VAT - NP (nie podlega) i na dole dopisuję coś takiego "przeliczenie zgodnie z tabelą NBP z dnia...numer...
3 Spinasz to spinaczem do kupy i przechodzisz do następnego stocka.
Interesują mnie tylko wpływy na Paypala.
W tej metodzie jest nierozwiązany problem podwójnego opodatkowania z USA bo wpisuję całą kwotę. Po prostu machnąłem na to ręką.
Swoją drogą z informacji podawanych tutaj to przychody ze stocków powinno sie rozliczać w PIT z tytułu praw autorskich na koniec roku a DG prowadzić tylko dla ZUS-u (ubezpieczenie zdrowotne i emerytura)