2008-05-06, 14:03:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-05-06, 14:03:52 {2} przez robgr85.)
monster666 napisał(a):Ale czy naprawdę trzeba usuwać zdjęcia z micro-stocków?
Moim zdaniem microstocki celują w zupełnie inną klientelę niż stocki macro, więc jedno drugiego nie wyklucza.
Spróbuje i ja coś wrzucić na ten Photoshelter.
nie trzeba usuwać. Mnie dręczy jedna sprawa.
Dajmy na to jestem jakimś designerem/projektantem. Załóżmy że projektuję oprawę graficzną na worek/puszkę z karmą dla psów.
Wchodzę na photoshelter, widzę fajną fotkę, która doskonale będzie się nadawała do moich celów. Jest dobra, jest wyjątkowa (a jednocześnie nie chciałbym aby była w tysiącu innych miejsc), podoba mi się, a co najważniejsze pasuje do mojej wizji projektu. Jestem w stanie zapłacić te 3k$ za roczną licencję na opakowanie do karmy. (Wiem że istnieje coś takiego jak microstock) Wpisuje w google imię i nazwisko fotografa od którego planuję kupić fotkę (może uda się go znaleźć, namówić na wykonanie trochę innego zdjęcia, lub serii podobnych... ew o kupnie fotografii na wyłączność). O! on sprzedaje w microstocku. Wchodzę na jego profil - ma ponad 500zdjęć. Pewnie to które chcę kupić też. Nie chce aby szef widział na opakowaniu swojego produktu zdjęcie, które zobaczy jeszcze w tysiącu innych miejsc. Nie chce mi się przeglądać jego całego portfolio aby sprawdzić czy fotkę którą chce kupić sprzedaje także na SS. Wracam do psc/alamy i szukam kolejnych zdjęć. Na zdjęcia Janka Kowalskiego już patrzeć nie będę - skreślam go.
nie wiem ile jest w powyższym rozumowaniu prawdy.
Pozdrawiam,