2013-11-07, 09:38:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-07, 09:40:57 {2} przez SHaiith.)
Ariene dobrze mówi.
Kiedyś pewien klasyk napisał, że aby fotografia była do użytku komercyjnego musi spełniać 3 warunki.
1. Na fotografii musi być człowiek.
2. Człowiek musi wykonywać jakąś czynność.
3. Wszystko to musi odbywać się w miejscu, które jest z tym związane.
I tak mamy:
Kowal kuje żelazo w kuźni. Kucharz gotuje w kuchni itd...
Było to 60 lat temu, zasady może troszkę się zmieniły, ale sens pozostał ten sam. Fotografia musi coś opowiadać.
W twoim przypadku mamy słoik ogórków. Co z takim słoikiem ogórków można zrobić.
1. Można go przygotować i wtedy jak najbardziej krystaliczna woda, ale świeże ogórki, może tło które współgra z całością np: stół, na którym ktoś wekuje takie ogórki, wkoło kilka główek czosnku, kopru, czy chrzanu. Może jakaś ręką, która zalewa to wszystko wodą. Opowieści przygotowania słoik ogórków można wymyślić sporo.
2. Można przygotować ogórki do zjedzenia. I tutaj mętna woda i ukiszone ogórki. Może gdzieś na deseczce pokrojone, na stole gotowe do spożycia, lub są częścią innego dania. Lub po prostu słoiki z ogórkami stojące w piwnicy, lekko zakurzone. Tutaj technika "Mystic Light" bardzo by nadała fotografii klimatu.
Sam czasami popełniam takie błędy, ale zanim zacznę coś fotografować zastawiam się co chce opowiedzieć. Niestety na fotografii wszelkie "oszustwa" szybko wychodzą.
Kiedyś pewien klasyk napisał, że aby fotografia była do użytku komercyjnego musi spełniać 3 warunki.
1. Na fotografii musi być człowiek.
2. Człowiek musi wykonywać jakąś czynność.
3. Wszystko to musi odbywać się w miejscu, które jest z tym związane.
I tak mamy:
Kowal kuje żelazo w kuźni. Kucharz gotuje w kuchni itd...
Było to 60 lat temu, zasady może troszkę się zmieniły, ale sens pozostał ten sam. Fotografia musi coś opowiadać.
W twoim przypadku mamy słoik ogórków. Co z takim słoikiem ogórków można zrobić.
1. Można go przygotować i wtedy jak najbardziej krystaliczna woda, ale świeże ogórki, może tło które współgra z całością np: stół, na którym ktoś wekuje takie ogórki, wkoło kilka główek czosnku, kopru, czy chrzanu. Może jakaś ręką, która zalewa to wszystko wodą. Opowieści przygotowania słoik ogórków można wymyślić sporo.
2. Można przygotować ogórki do zjedzenia. I tutaj mętna woda i ukiszone ogórki. Może gdzieś na deseczce pokrojone, na stole gotowe do spożycia, lub są częścią innego dania. Lub po prostu słoiki z ogórkami stojące w piwnicy, lekko zakurzone. Tutaj technika "Mystic Light" bardzo by nadała fotografii klimatu.
Sam czasami popełniam takie błędy, ale zanim zacznę coś fotografować zastawiam się co chce opowiedzieć. Niestety na fotografii wszelkie "oszustwa" szybko wychodzą.