2012-10-23, 23:46:40
Nie podałeś jednej bardzo ważnej informacji Jakiej wielkości obiekty zamierzasz fotografować (duże? małe? takie i takie?). Bo wielkość obiektów, które zamierzasz fotografować powinna w dużej mierze determinować to jaki obiektyw wybierzesz. Jeśli chcesz się skupić na macro to w tej cenie masz bardzo fajnego Tamrona 90mm f/2.8 Macro 1:1 (ale może też warto poczekać aż wejdzie do sklepów już zapowiedziana, jego stabilizowana wersja), a jeśli większe przedmioty to raczej jakiś zoom by się przydał, szczególnie jeśli pomieszczenie jest małe (pamiętaj że w Twoim przypadku musisz przemnożyć ogniskową x1.5). Nie wiem też jakie pole manewru daje Ci Twoje studio - chodzi mi o maksymalną odległość na którą możesz odsunąć się od obiektu. Ja u siebie w domu po woli tworzę swoje własne małe studio i ta odległość mnie mocno ogranicza, tym bardziej, że posiadam same stałki (po za szeroką Tokiną 11-16mm ) Dla przykładu, żeby objąć całą ludzką sylwetkę mając podpiętą Sigmę 50mm f/1.4, muszę odejść od tej postaci na ok 3m.