2012-10-22, 17:09:01
(2012-10-22, 16:56:06)BLADE napisał(a): faktury musisz wystawiać (ja na początku nie wystawiałem, po czasie zadzwoniła urzędniczka i kazała przynieść jakąś fakturę, powiedziałem że nie mam, więc kazali mi się zgłosić do urzędu, tam po wielkiej naradzie kazali mi podpisać oświadczenie, że od tej pory będę wystawiał faktury).
Na fakturze numeru NIP nie wpisuje, tylko nazwa banku zdjęć i adres, tam gdzie stawka podatku wpisuje "NP" (czyli "nie podlega"), kwoty wpisuje w dolarach, data wystawienia to dzień następny po zrobieniu przelewu z Paypal do banku polskiego.
Z grubsza robie tak samo, tylko fakturę wystawiam na koniec miesiaca, niezaleznie od tego czy wypłaciłem kase czy nie. Gdy ja dostaje robię korekte róznic kursowych z dnia wystawienia faktury i faktycznego otrzymania kasy z PayPal do banku. Ustawa o VAT nakazuje wystawienie faktury najpóźniej w 7 dni od zakończenia miesiąca, który traktuje jako okres rozliczeniowy.
Nie byłem jeszcze kontrolowany, wiec byc może BLADE robi to poprawniej, jakkolwiek sadzę, ze co urząd to moga oczekiwac innego sposobu rozliczenia