Zacząłem czytać ostatnio znany serwis strobist.com, ze wzgledu na niezle porady przy tanich rozwiązaniach. Stoje teraz przed wyborem lampy blyskowej do 400D, która może równie dobrze być wykorzystana w studiu. Do wyboru mam Canona 580EX II lub Metz 58 AF-1 (z dwoma palnikami) lub tańsza perspektywa, lecz ze słabszym błyskiem Nikon SB-800. Co do Metza posłuże się jeszcze krótkim testem Cichego z canon-board http://img89.imageshack.us/img89/2517/metz58ou1.jpg który bardziej przydaje się w reporterce aniżeli w studiu.
Na strobist często chwalą wlasnie lampy nikona sb-800 - nie wiem tylko czy to ze wzgledu na firmę lub jakiś sponsoring. Chciałbym wykorzystać tę lampę poza pstrykaniem na weselach, ślubac etc. również w studiu, do zdjęc stockowych. Co polecacie i jak z doświadczenia widzicie uzycie takiej lampy w studiu?
Pozdrawiam
Na strobist często chwalą wlasnie lampy nikona sb-800 - nie wiem tylko czy to ze wzgledu na firmę lub jakiś sponsoring. Chciałbym wykorzystać tę lampę poza pstrykaniem na weselach, ślubac etc. również w studiu, do zdjęc stockowych. Co polecacie i jak z doświadczenia widzicie uzycie takiej lampy w studiu?
Pozdrawiam