2012-02-26, 14:59:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-02-26, 15:10:31 {2} przez blas.)
(2012-02-25, 16:09:37)dobry44 napisał(a): blas - nie chodzi mi o samo umieszczenie zdjęcia (nie znałem umowy fb) ale
nie trzeba znać umowy onetu z fb żeby wiedzieć, że onet nie może zakupionych zdjęć rozdawać za darmo!
@dobry, mnie zajęło 2 minuty zdjęcie mojej fotki. Widzę że Twoja nadal wisi.
Gdzie masz napisane że onet rozdaje fotkę? Umowę onet ma z fb taką samą jak Ty z fb... Ktoś z onetu jej nie przeczytał tak samo jak wielu z nas...
Umieszczenie fotki w necie nie musi od razu oznaczać rozdawania jej!
Tak samo zaparkowanie na niestrzeżonym parkingu nie oznacza "Oto proszę rozdaję mój samochód"...
Podobnie pożyczanie książek z biblioteki nie oznacza, że teksty z tych książek zostały rozdane i można z nimi robić co się chce(a przecież to takie proste).
Większość naszych fotek ląduje gdzieś tam na jakimś www i to nie oznacza, że ktoś je rozdaje.
(2012-02-25, 16:09:37)dobry44 napisał(a): Jeszcze raz link do strony z możliwością swobodnego, legalnego pobrania zdjęcia!Zdecydowanie nadinterpretujesz. Gdzie jest napisane że możesz te fotki pobrać legalnie?
Swobodnie możesz pobrać, tak samo jak swobodnie możesz pobrać jabłko, czy spodnie ze straganu, ale czy legalnie?
Onet złamał umowę z fb, bo zamieścił fotki do których nie ma pełnych praw(bo wykupił licencję RF czy EL) i dlatego fb bez problemu takie fotki usuwa.
Każde użycie takiej fotki bez Twojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa. Twoja zgoda i wiedza jest opisana w licencji RF/EL, której udzielasz.