2011-10-19, 22:32:04
(2011-10-19, 11:31:35)pytels napisał(a): zastanawiam się nad tym bo znam kilku fotografów którzy w ogóle nie odprowadzają podatków za stocki a zarabiają na nich duże pieniądze prowadząc przy tym DG.
IANAL więc nie traktuj tej odpowiedzi zbyt poważnie - ale chyba mają rację. Kilka lat temu zdarzyło mi się zarobić pewną kwotę w ramach DG za granicą (sprzedaż licencji, to się chyba liczy na takich samych zasadach jak prawa autorskie) - podatek był zapłacony tam, dostałem od kontrahenta wypełniony kwit (IFT-1?) potwierdzający, że dochód został opodatkowany i podatek został zapłacony - i US w Polsce nic do pieniędzy jakie mi przelali nie miał. Więc jeżeli sprzedaż stocków odbywa się na takich samych zasadach, podatek jest płacony w USA i ze względu na umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania pieniądze po dotarciu tutaj są już "czyste".
Ale - jak już napisałem - mogę nie mieć racji. Mogłem jej nie mieć już wtedy, ale mineło ponad 6 lat, więc US może mi naskoczyć, obunóż i z półśrubą w powietrzu.