2011-10-05, 22:08:30
Czytam i widzę, że - niestety - potwierdzacie to do czego doszedłem. Miałem nadzieję, że coś jednak przegapiłem.
No właśnie To też sobie liczyłem. Weźmy obiekt szerokości 10 cm, chcę, żeby miał na klatce 22.3 mm. Przysłona 8.0.
Ogniskowa 28 - potrzebna odlegość 15.4 cm - GO 0.75 cm
Ogniskowa 55 - potrzebna odlegość 30.2 cm - GO 0.75 cm
Ogniskowa 100 - potrzebna odlegość 54.8 cm - GO 0.75 cm
(odległość liczona od sensora do obiektu).
Jak się nie kręć, d*.* z tyłu. Dla danego obiektu, przysłony i aparatu GO niemal nie zależy od ogniskowej.
A może wiecie, gdzie można znaleźć jakieś przykładowe zdjęcia stockowe z EXIFami, żeby można było sprawdzić jak były zrobione? Kupować stocków żeby sprawdzić się nie wybieram. Są free w Fotolii, ale to są odrzuty, a na odrzutach można się co najwyżej nauczyć jak robić następne odrzuty
(2011-10-05, 21:51:38)Wuja napisał(a): Oczywiście nie ruszając się z miejsca zmienimy ogniskowa na krótszą uzyskujemy większa GO ale jednocześnie obiekt maleje.
No właśnie To też sobie liczyłem. Weźmy obiekt szerokości 10 cm, chcę, żeby miał na klatce 22.3 mm. Przysłona 8.0.
Ogniskowa 28 - potrzebna odlegość 15.4 cm - GO 0.75 cm
Ogniskowa 55 - potrzebna odlegość 30.2 cm - GO 0.75 cm
Ogniskowa 100 - potrzebna odlegość 54.8 cm - GO 0.75 cm
(odległość liczona od sensora do obiektu).
Jak się nie kręć, d*.* z tyłu. Dla danego obiektu, przysłony i aparatu GO niemal nie zależy od ogniskowej.
A może wiecie, gdzie można znaleźć jakieś przykładowe zdjęcia stockowe z EXIFami, żeby można było sprawdzić jak były zrobione? Kupować stocków żeby sprawdzić się nie wybieram. Są free w Fotolii, ale to są odrzuty, a na odrzutach można się co najwyżej nauczyć jak robić następne odrzuty