2010-12-15, 19:17:43
claraveritas napisał(a):to nie żadna kryptoreklama ani kształtowanie opinii żeby przkonac innych, sam testuje oba te programy i chciałem zasięgnąc opinii czy są warte swojej ceny
OK, myślałem po prostu ze z jakiś konkretnych powodów sięgasz po te programy a tymczasem okazuje się że:
claraveritas napisał(a):Mój cel to ograniczyc do minimum użycie PS-a..po co a no dlatego że nie jestem grafikiem i nie chce byc
czego kompletnie nie rozumiem gdyż Adobe produkuje soft zarówno dla grafików jak i fotografów a stopień ingerencji softem w zdjęcie zalezy tylko i wyłącznie od operatora, ale szanuję Twój wybór i nie chcę niczego forsować, dla mnie osobiście sięgnięcie po narzędzie Adobe (którego chyba nie lubisz co?) ma tą zaletę że:
1. wchodzę w sprawdzone, profesjonalne rozwiązanie
2. wchodzę w bardzo popularne rozwiązanie (np. gotowe presety, ogromna baza wiedzy)
3. nie widzę potrzeby sięgania po coś innego gdyż jeszcze nigdy program nie ograniczył mnie w żaden sposób - poza ceną, ale to już inna bajka
moim skromnym zdaniem w dobie dzisiejszej technologii i zaawansowania programów najsłabszym ogniwem staje się człowiek gdyż narzędzia pozwalają na więcej niż przeciętny operator ogarnia