2010-11-19, 18:38:53
dobrze znam ten ból, ile ja się po sieci naczytałem przed zakupem kalibratora (monitora zresztą też) to głowa mała ... nie wiem jak teraz przedstawiają się różnice cenowe pomiędzy spektofometrami i kolorymetrami, jeśli jest duża to kupuj E1D2 - tylko z tym jednym ustrojstwem miałem do czynienia więc o innych się nie wypowiadam, jak masz szeroki gamut to musisz czymś go zawęzić bo inaczej widzisz sałatkę warzywną a nie kolory, jak pisałem ja kalibruję u siebie S2433 (ta sama seria przecież) i jest na prawdę dobrze. Jest jeden myk - ale nie pamiętam teraz szczegółów - musiałbym odpalić Eye One Match żeby sobie przypomnieć - że kalibrujesz normalnie na LCD a potem na samym końcu zmieniasz opcję na laptopa i wtedy kolorymetr poprawnie ustawia temp. bieli - bo właśnie z tym rzekomo kolorymetry mają mieć największy problem - ja znalazłem ten opis na CB (jakieś stare wątki) i zastosowałem u siebie - jak pisałem jest OK
P.S. zawsze możesz też wypożyczyć spektofometr od Tom01, pamiętam że drogo nie chciał a przecież nie kalibruje się zbyt często więc też to jest jakaś opcja. Dlaczego od Tom01? bo jako bonus dostaniesz support polegający na prowadzeniu cię za rękę podczas kalibracji