2010-09-22, 10:08:13
(2010-09-21, 21:05:36)remik44992 napisał(a): Wszelką obróbkę robię w RAWie Lightroomem, następnie exportuję do TIFF, po czym otwieram GIMP-em i zapisuję wynikowy JPG. Przyjąłem sobie taki workflow z prostego powodu. Kiedyś robiłem porównanie i zapisywałem tego samego TIFFa do JPG w maksymalnej dostępnej jakości używając kolejno: Lightroom, Adobe Photoshop CS3, IrfanView, Lightroom oraz GIMP. Wyszło, że GIMP produkuje najcięższy JPG (czytaj: najmniejsza kompresja) i kierując się najwyższą jakością pliku przyzwyczaiłem się
Nawet jeśli w ten sposób uzyskujesz najcięższego JPG-a, to on nie jest lepszej jakości niż wyeksportowany bezpośrednio z Lightrooma. A to z takiego prostego powodu, że po drodze degradujesz jakość poprzez konwersję do 8-bitowego TIFF-a. No i z tego 8-bitowego TIFF-a nie jesteś w stanie wydobyć lepszej jakości niż bezpośrednio z RAW-a. O ile na normalnym zdjęciu różnicy nie zobaczysz, to już na zdjęciu szarego gradientu powinno być widać różnicę przy obu sposobach zapisu JPGa-a.
A jeśli dodatkowo pliki produkowane przez 5dmkII przepuszczone przez GIMP-a są zbyt duże, to chyba wiesz co wyeliminować w Twoim workflow