2010-04-14, 13:11:38
(2010-04-14, 07:44:40)blas napisał(a): Sugerujesz, że w takim przypadku nie można płacić podatku od 50% dochodu?
Akurat sprzedaż licencji jak nic podpada pod "Prawa autorskie i inne prawa"
W DG, jeżeli jestes na KPiR to nie ma czegoś takiego jak koszty ryczałatowe (20%, 50%) a są realnie poniesione koszty jej prowadzenia. Czyli dla przykładu odliczam koszt zakupu aparatu, czynszu za studio, czy koszt wynagrodzenia dla modelki. Sprzedaz licencji podpada pod "Prawa autorskie..." o ile nie jest przedmiotem DG
(2010-04-13, 23:11:34)fotek napisał(a): chyba nie ma znaczenia określenie "hobbystycznie" [...]
Możesz fotek wyjaśnić czemu to jest inny przypadek jeżeli ktoś ma DG na inną branżę niż foto?
Okreslenie hobbystycznie oczywiscie nie ma znaczenie - użyłem dla podkreślenia, ze nie jest to przedmiot DG.
Hm... to podobnie jak ze zleceniami o dzieło... jezeli podejmujesz sie jakiejś pracy na umowe o dzieło, to warunkiem tej formy jest to iz nie prowadzisz DG w tym zakresie. Jezeli prowadzisz, to powinienes wystawic fakturę.
Taki jest stan mojej wiedzy... dlatego zapytałem SAX-a o podanie szczegółów, bo zaniepokoił mnie jego sposób rozliczenia w przypadku, gdyby miał tą fotografię wpisana w działanosc