2010-02-18, 00:12:04
Mam pytanie do prowadzących dg vatowców? Z tego zrozumiałem trzeba wystawić fakturę pod koniec miesiąca stockowi z vatem nie podlega lub 0%. Teraz skąd wziąc nip stocka żeby wpisać do faktury, czy nie potrzeba wpisywać? Adresy siedzib stocka są podane. Teraz zrozumiałem że vatowcy rozliczają się od kwoty zebranej na stocku i przeliczają na złotówki? Jaką kwotę wpisać do faktury, np na istocku nie doszukałem się statystyk - ile usd napłynęło w ciągu miesiąca? czy np. patrzymy na ostatni dzień miesiąca i z tej kwoty która się zebrała wystawiamy fakturę? O wiele łatwiej byłoby rozliczać się od wpływów na konto tu mamy daty i kwotę. Ciekawi mnie też kiedy kasa staje się należna czy już na istocku przecież jak nie zbierzemy 100 usd to nie możemy nic z nią zrobić (chyba że kupimy kredyty na zakup zdjęć ) czy po wpływie na paypal lub mb. Aha i jeszcze coś takiego jak fakura wewnętrzna czy przypadkiem nie ma tu zastosowania hmm na niej nie musimy podawać nipu kontrahenta ani wystawiać dwóch egzemplarzy?
"Wyjątkiem od ogólnych zasad dotyczących wystawiania faktur jest to, że jeśli nieodpłatnie przekazywane towary lub świadczone usługi nie mają konkretnego nabywcy, to faktury wewnętrzne, w tym wystawiane w formie elektronicznej, nie muszą zawierać danych dotyczących tego nabywcy oraz kwoty należnej z tytułu wykonania tych czynności."
http://mojafirma.infor.pl/podatki/98914/...trzne.html
Do tej pory rozliczałem się jako osoba prywatna wg wskazówek na początku wątku(zaliczka, koszty 50%) od wpływów już na polskie konto (wg porady urzędu), ale niedawno założyłem dg i pojawiły się watpliwości.
"Wyjątkiem od ogólnych zasad dotyczących wystawiania faktur jest to, że jeśli nieodpłatnie przekazywane towary lub świadczone usługi nie mają konkretnego nabywcy, to faktury wewnętrzne, w tym wystawiane w formie elektronicznej, nie muszą zawierać danych dotyczących tego nabywcy oraz kwoty należnej z tytułu wykonania tych czynności."
http://mojafirma.infor.pl/podatki/98914/...trzne.html
Do tej pory rozliczałem się jako osoba prywatna wg wskazówek na początku wątku(zaliczka, koszty 50%) od wpływów już na polskie konto (wg porady urzędu), ale niedawno założyłem dg i pojawiły się watpliwości.