2009-12-08, 00:43:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-08, 00:50:06 {2} przez canion.)
Markus, mam wrażenie że zbłądziłeś .chcesz do architektury stosowac stałe światło w momencie gdy do ciekawych architektonicznie , zabytkowych wnętrz nawet statywu ot tak nie mozna wnieść i rozstawić ? Pomijam już fakt że dobre oświetlenie stałe to wydatki idące w dziesiątki tys euro. ALe OKI. Powiedzmy że ratuje światło zastane i wysokie ISO ale tu z kolej samsung czyli klon Pentaxa szumi jak przysłowiowy jesienny wiatr w kieleckiem. czyli bedą odrzuty. Raz że za temat /architekturę i pejzaze przepchnąć jest bardzo cieżko i jest kilku speców od tych tematów na stockach że buty spadają / dwa że szumamy na wysokim ISO. Do codziennego focenie starcza ale do komercyjnej fotografii sporo brakuje tym puszkom w porównaniu z C czy N. Miałem k10 to wiem jak sie skończyły proby wysyłania zdjęć z ISO 400 i wyżej. Teraz to już nie przejdzie. Nie te czasy. za mniejsze niedociągnięcia techniczne odwalają zdjęcia. oczywiście probować można. to może być też fajne i wciągające hobby. Ale skoro Ci koledzy mówią zapomnij o stałym oświetleniu to zapomnij bo wiedzą co czynią. i nie wierz także że kitowym szkłem oblecisz, bo sie przymknie i bedzie git. nie bedzie. jak masz studio ok, dasz radę. ale zakładam że nie masz. wiec pozostaje plener. a tu klienci uwielbiają zdjęcia z pięknym bokeh czyli kitem na f8 nie powalczysz. to już lepiej jakąś stałeczką na manuala probować działać. w pentaxie jest tego trochę. tylko tu pewnie dużo zdjęć do kosza za brak ostrości poleci. jak wiec widzisz bez początkowych inwestycji nic z tego nie bedzie a zapał szybko minie. nie żebym zniechęcał ale też bajek opowiadać nie umiem wiec pokazuję twardą stockową rzeczywistoć. Podejście jakie prezentujesz było fajne w 2004/2006 roku. rzeczywiście . to były dla tych co sie załapali rewelacyjne czasy i wspaniałe hobby przynoszące całą furę radochy. Jak jest teraz to już niech koledzy/koleżanki Ci opowiedzą bo wyjdzie że zniechęcam