2009-10-14, 09:00:53
(2009-10-13, 20:43:16)pixelman napisał(a): Ja postępuje prawie tak jak opisuje artykuł z którym niedawno się zapoznałem.
A prawie jak wiadomo czyni dużą różnicę
Swój dochód pomniejszony o 50% kosztów przychodu wpisuję jako działalność prowadzona osobiście. Płacę również zaliczki (t.j dawny pit 53) do 20 następnego miesiąca po dochodzie.
A czy to jest prawidłowo czy nie to niestety, w naszym "młynie" podatkowym mało kto wie.
Co jakiś czas ukazują się coraz to nowsze interpretacje. Ile ich jeszcze będzie?
Pożyjemy zobaczymy.
Z całym szacunkiem,ale chyba powinieneś jeszcze raz przeczytać artykuł, który sam podlinkowałeś, skoro piszesz takie rzeczy.
Niech mnie ktoś poprawi, ale wydaje mi się , iż autor tworząc program szkolenia ...o którym była mowa parę postów wcześniej, miał zupełnie inne zdanie w przedmiotowej sprawie, niż w momencie tworzenia drugiej części artykułu. http://podatki.pl/artykuly/20_8553.htm?idKom=5#k5
Upraszczając, szkolenie miało iść chyba w kierunku wskazania DG jako formy opodatkowania. Ludzie z redakcji podatki.pl najwyraźniej czytają komentarze pod swoimi artykułami, w których to pojawiało się magiczne słowo "licencja".
Autor najwyraźniej odrobił prace domową i druga cześć artykułu "kreci się" jedynie wokół tematu praw majątkowych, wskazując korzystanie z nich jako źródło przychodów.
Dla tych co ten artykuł czytali tuż po pojawieniu się polecam przeczytać go jeszcze raz, gdyż autor nie uniknął błędów w końcówce, które były strasznie mylące, ale już jest poprawili.