2009-09-03, 11:41:28
(2009-09-03, 07:45:00)fotek napisał(a): Dobrze byłoby też zaznaczyc, ze jeden z naszych EX-ów postanowił sie wycofac z wyłaczności...
Jako wywołany do tablicy

Absolutnie nie można uogólniać czy lepsze jest bycie EX czy sprzedaż na wielu frontach. To bardzo indywidualna sprawa i zależy od wielu czynników. Osobiście koresponduję z kilkoma osobami które bardzo dobrze zarabiają jako EX i odwrotnie - żadna z tych osób nie zmieniłaby swojego systemu pracy. Im większe portfolia i uzależnienie finansowe od fotografii stockowej tym trudniejsze decyzje bo każda zmiana niesie za sobą pewien okres przejściowy no i wielką niewiadomą - trudno dorosłym i odpowiedzialnym ludziom eksperymentować w ten sposób. O wiele łatwiej doświadczać tego na własnej skórze mając dodatkowe zabezpieczenie finansowe.
I teraz o moim przypadku;
moim największym błędem było właśnie takie przekonanie że samo przejście na EX będzie czymś co jakoś wyjątkowo odmieni moje życie, tak mogłoby się stać i dzieje się ale w innych konkretnych przypadkach np. w przypadku złotych kanistrów gdzie sam wzrost prowizji znacząco zmienia wysokość zarobków nawet gdyby ilość Dl nie uległa zmianie - choć również ulega, dodatkowym czynnikiem jest fakt że jeśli ktoś złoty kanister ma to z reguły ma też długi staż co IS ewidentnie promuje - występuje więc szereg czynników sprzyjających takim zmianom.
Ja nie wiem co dla mnie jest najlepsze, ale na pewno nie ulegnę już żadnym mitom. Doświadczyłem bycia EX w określonych warunkach, teraz popracuję sobie jak dawniej jednak ze znacząco bogatszym ilościowo i jakościowo portfolio i zupełnie innym nastawieniem i systemem pracy. Sam wybiorę swoją drogę metodą prób i błędów - póki mnie na nie stać. Zawsze po 3 miesiącach mogę wrócić do wyłączności - nie palę przecież żadnych mostów. Osobiście za bardzo się napinałem i oczekiwałem Bóg wie czego od samego faktu posiadania tej złotej korony a to nie tak działa.
I jeszcze jedna przestroga o której już na forum pisałem; hura optymizm w moim przypadku spowodował zanik instynktu samozachowawczego co objawiło się MR'ami tylko pod iStockphoto czy nie opisywaniem zdjęć w exif - to poważny błąd który teraz muszę prostować - zabezpieczajmy się więc od razu na wszelkie ewentualności - jako EX podpisujmy dokumenty na wszystkie agencje, jako nie EX róbmy zdjęcia takie żeby bez problemu trafiały do Vetty