2009-08-27, 11:47:52
ja poza istockowym MR podpisuję jeszcze ogólną umowę modelka-fotograf w której jest paragraf o następującej treści
ale skorzystam również z tego ogólnego MR i od dziś będę podpisywał IS, ogólny i umowę i robił jedną fotkę modelki z MR. Canion ma rację, lepiej od razu zabezpieczyć się choćby przesadnie, często można stracić jakikolwiek kontakt z modelką a nigdy nie wiadomo co pokaże przyszłość. Ja np. właśnie tak się nadziałem, będąc w pełni optymizmu wyłącznościowcem Istockowym nawet nie myślałem nad innymi MR a to duży błąd przed którym przestrzegam innych początkujących z ludźmi.
Cytat:Modelka wyraża nieodwołalną i wieczystą zgodę na nieograniczone wykorzystanie fotografii, na których znajduje się Modelki wizerunek, a które stanowią utwór opisany w § 1 lub jego części, przez Fotografa lub podmioty przez niego wskazane we wszystkich mediach i na wszelkie znane w chwili podpisywania umowy pola eksploatacji, na terytorium całego świata, bez żadnych ograniczeń co do natury ich wykorzystania (fotografie mogą być łączone z innymi fotografiami i elementami oraz mogą być przerabiane i modyfikowane), w tym także do celów promocyjno-reklamowych.
ale skorzystam również z tego ogólnego MR i od dziś będę podpisywał IS, ogólny i umowę i robił jedną fotkę modelki z MR. Canion ma rację, lepiej od razu zabezpieczyć się choćby przesadnie, często można stracić jakikolwiek kontakt z modelką a nigdy nie wiadomo co pokaże przyszłość. Ja np. właśnie tak się nadziałem, będąc w pełni optymizmu wyłącznościowcem Istockowym nawet nie myślałem nad innymi MR a to duży błąd przed którym przestrzegam innych początkujących z ludźmi.