2009-08-26, 08:20:46
Koledzy tu porównuja miedzy sobą ciężar plików i wyciagają jakies wnioski, a dobrze byłoby także podac z jakiej wielkosci matrycy macie materiał źródłowy. U mnie JPG-i wynikowe to czasem tylko poniżej 3 MB, ale ja uzywam starego 20D z matryca 8 mln pikseli.
Co do metody obróbki:
- konwertuje RAW-JPG
- obrabiam w PS i to własnie pliki PSD przechowuje wraz z warstwami (70-100 MB)
- ostatnim krokiem jest konwersja do JPG i wysłanie na stock
Jeżeli trzeba cos poprawic, bo odrzucili, to edytuje plik PSD i ponownie konwertuję
Jak zauwazył Hadrian, ceny nosników (HD) sa tak niskie, ze nie pożeraja mi całego dochodu ze stocków (jak to ktoś wczesniej wspomniał). Starsze zdjecia, tak mniej wiecej sprzed roku magazynuje na DVD
Aha... nie ładuje 50 zdjec tygodniowo, jak uda mi sie tyle załadowac miesiecznie, to jest to bardzo pracowity miesiac
Co do metody obróbki:
- konwertuje RAW-JPG
- obrabiam w PS i to własnie pliki PSD przechowuje wraz z warstwami (70-100 MB)
- ostatnim krokiem jest konwersja do JPG i wysłanie na stock
Jeżeli trzeba cos poprawic, bo odrzucili, to edytuje plik PSD i ponownie konwertuję
Jak zauwazył Hadrian, ceny nosników (HD) sa tak niskie, ze nie pożeraja mi całego dochodu ze stocków (jak to ktoś wczesniej wspomniał). Starsze zdjecia, tak mniej wiecej sprzed roku magazynuje na DVD
Aha... nie ładuje 50 zdjec tygodniowo, jak uda mi sie tyle załadowac miesiecznie, to jest to bardzo pracowity miesiac