2007-11-14, 21:14:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-11-14, 21:19:43 {2} przez Jarek.)
Eh, korzystaj z doświadczenia kolegów. Sam mam 68Ws i dobrze że nie kupiłem słabszej. Słabej lampy nie wzmocnisz ale mocną osłabisz. Przy dużych przedmiotach nawet 68Ws nie jest za dużo, a przy małych zakrywasz ją kartką (ja akurat wkręcam ją do pionowej lampki z ikei więc kartka na niej leży) lub więcej niż jedną jeśli trzeba, czy nawet kalką techniczną ale będzie zbyt cienka. Softboxa można nawet sobie zrobić z jakiegoś dużego jogurtu
Co do ustawienia to najlepiej będzie pokazać rysunek:
Softy im większe tym lepiej - ładniejsze światło, ale muszą pasować do lamp żeby nie były za słabe. Ja osobiście mam wszystko z funsportu, do tła lampa CY100MR + soft 60x90 + statyw, na przód Delicacy 180 + parasolka + statyw (to jest zestaw w promocji) oraz właśnie 68Ws od spodu. Całość wychodzi ok. 1000 (można prosić o rabat Plexi 1x1m będzie ok. Do wygodnej pracy szyba im grubsza tym lepiej (bez przesady oczywiście) mnie już jedna pękła, a fajnie jest oprzeć choćby łokcie.
Do tego robisz sobie jeszcze własnoręcznie ze dwie blendy ze stojaczkami, np. jakiś karton (nie pudełko) 40x40 owijasz aluminiową folią kuchenną.
Co do ustawienia to najlepiej będzie pokazać rysunek:
Softy im większe tym lepiej - ładniejsze światło, ale muszą pasować do lamp żeby nie były za słabe. Ja osobiście mam wszystko z funsportu, do tła lampa CY100MR + soft 60x90 + statyw, na przód Delicacy 180 + parasolka + statyw (to jest zestaw w promocji) oraz właśnie 68Ws od spodu. Całość wychodzi ok. 1000 (można prosić o rabat Plexi 1x1m będzie ok. Do wygodnej pracy szyba im grubsza tym lepiej (bez przesady oczywiście) mnie już jedna pękła, a fajnie jest oprzeć choćby łokcie.
Do tego robisz sobie jeszcze własnoręcznie ze dwie blendy ze stojaczkami, np. jakiś karton (nie pudełko) 40x40 owijasz aluminiową folią kuchenną.