2009-04-17, 10:53:36
(2009-04-16, 20:56:21)Losanger napisał(a): Moj kumpel byl ostatnio w us i rozmawial z urzednikiem na temat podatkow. Kumpel sie zapytal jakie sa kary jesli nie oplacimy podatkow powiecmy jesli zarobimy 50 tys zl ze stockow w ciagu dwoch lat. Urzednik powiedzial mu, ze kare mnozy sie przez 10x50 tys zl czyli wychodzi to 500 tys zl. Mozliwe to, ze az tyle?
Kumpla złapali na niepłaceniu podatków i opiszę jak to wyglądało w jego przypadku.
Musiał zapłacić należności z odsetkami naliczonymi za 5lat (które US czekał aby upomnieć się o niezapłaconych podatkach). Z tego co wiem, to jak nie płaci się podatków to można dostać dodatkowy mandat karny (nie pamiętam jakiej wysokości, ale dość spory, jakaś ustawa to reguluje). WYDAJE MI SIĘ, że jeśli dostaniesz list z US że musisz zapłacić należny podatek z odsetkami, zrobisz wszystko tak jak Ci każą, a jest to Twoje pierwsze 'ups' z US to nie dostaniesz takiego dodatkowego mandatu (kolega nie dostał).
Bałbym się sądzić z US, bo już słyszałem jakieś legendy o 'czarnych listach', np coroczne kontrole US i ZUS, nie wiem ile w tym prawdy ale wolałbym nie ryzykować