2009-01-07, 12:03:31
(2009-01-07, 11:44:00)hadrian napisał(a): POLAR
Polar oczywiście zniweluje odbicia ale ma tez dość duży wpływ na zmianę kolorystyki a tego nie zawsze chcemy.
(2009-01-07, 11:50:05)pershing napisał(a): Kolego gbh007, czy TY aby wiesz co to RAW, sorry że pytam, ale to co piszesz o kontraście saturacji z poziomu puszki to tak wygląda jakbyś nie bardzo miał o tym pojęcie. To wszystko jak najbardziej ma zastosowanie ale tylko do jpg, bo wtedy oprogramowanie kompresuje plik z odpowiednimi parametrami ale co ma kontrast, saturacja i inne ustawienia w poszcze do RAW-u to ja nie wiem, ale być może bo ja straszny amator jestem a w rawach robię dopiero drugi rok.
Znowu czytasz nie dokładnie. Napisałem ze takie ustawienie w puszcze daje możliwość natychmiastowego sprawdzenia na LCD czy dana scena będzie prawidłowo naświetlona przy ewentualnych korektach w oprogramowaniu.
Zresztą Wuja w swoim poscie pisze o tym samym:
"Ja rozumiem ze nie chodzi o to zeby te ustawienia mialy wplyw na zdjecie ale zeby na podglądzie w aparacie od razu ocenic jak bedzie wygladalo po obrobce w programie. U mnie choc zawsze robie w RAW uzywam roznych ustawien i kontrastu i innych dlatego ze program w ktorym obrabiam RAWy przyjmuje je jako domyslne do danego zdjecia i nie musze za wiele suwakami potem manewrowac."