2024-02-26, 21:57:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-02-26, 23:11:23 {2} przez zoja.)
(2024-02-26, 20:47:09)simpson33 napisał(a): Większość stocków wysyła formularz 1042-S zawierający informację o pobranym podatku od zarobków w USA (tylko prace sprzedane w USA). Adobe Stock tego nie robi (mają umowę z IRS, że nie muszą tego robić).Bardzo Ci dziękuję za rozjaśnienie "mroku", to jest konkretna odpowiedź. Mniej stresu dla mnie
Ten formularz przydałby Ci się tylko wtedy, gdy chcesz uniknąć podwójnego opodatkowania, tzn. odliczyć od podatku do zapłaty w Polsce ten zapłacony już w USA. Wtedy trzeba odpowiednie kwoty brać do opodatkowania, prawidłowo odliczać "podatek u źródła".
Mam jeszcze jedną sprawę do dopytania, a mianowicie, w międzyczasie weszłam na swoje konto dostawcy >informacje>statystyki aby podejrzeć pobrane podatki i pobrać CSV, bo gdzieś tu na Forum ktoś wspomniał, że można tak to sprawdzić, i tu, zaskoczenie, mam wyszczególnione pobrane podatki z czasów Fotolii do lutego 2019r, a później, aż do dzisiaj, nie ma żadnej informacji o pobranych podatkach! O co chodzi?!
Czyżby Adobe nie pobierało mi podatków, mimo, że mam wyszczególnioną na wykresie sprzedaż i pobrania w tym czasie?
Czy Ty/Wy też tak macie?
Na tą chwilę nie ma pobranych podatków za okres powiedzmy 03.2019 - 02.2024r, czy to niedziwne jest?