2020-03-31, 13:41:36
(2020-03-30, 22:14:12)SunIsFun napisał(a): DRODZY - Witajcie na Forum i w tym wątku)
Mam pytanie w kwestii rozliczenia się w zeznaniu rocznym z przychodu z moich „dzieł“, które zamieszczam na platformie ShutterStock. Nie jestem osobą, która prowadzi działalność; pracuję na tzw. etacie i rozliczam jeszcze kilka umów o dzieło.
Z dotychczasowej lektury tego wątku dużo udało mi się już dowiedzieć, ale proszę jeszcze o info w kilku interesujących mnie kwestiach dotyczących już stricte wypełnienia załącznika ZG do PIT-37.
Ale konkretnie:Acha - w ZG - muszę jeszcze podać kraj źródła dochodów; u mnie zostało wpisane USA, bo stamtąd „idzie“ kasa, chociaż też nie mam 100% pewności, czy tak ma być, bo wyraźnie na moim profilu widzę, że przychód jest spoza USA (zdjęcia ściągnięte poza USA i nie został pobrany podatek).
- moja „przygoda“ z ShutterSock-iem rozpoczęła się w 2019 r. więc niedawno i dotychczas nie było więc okazji stanąć oko w oko z rozliczeniem podatku od tego przychodu (u mnie to kilkanaście stówek za cały poprzedni rok)
- moje przychody powstałe i wypłacone w 2019 r. (na konto PayPal), które widzę na moim profilu na Shutterstock są oznaczone, jako NIEPOWSTAŁE w USA, tylko poza tym krajem (zdjęcia zostały ściągnięte i wykorzystane w innych krajach niż USA), w związku z czym przychód brutto równa się netto, a w rubryce „pobrany podatek“ widnieje zero
- czy zatem wypełniając załącznik ZG do PIT-37 mam wybrać jako metodę obliczenia dochodów zagranicznych:
1. metodę wyłączenia z progresją czy nr 2. tj. metodę proporcjonalnego odliczenia (nie jest podpisana umowa o podwójnym opodatkowaniu) Zaznaczając opcję nr 2 mogę skorzystać z tzw. ulgi abolicyjnej. Nie wiem zupełnie czym mam się kierować przy wyborze metody (czy tym, która z nich będzie dla mnie bardziej korzystna ???)
Bądź tu mądry i pisz wiersze.
Doradźcie Kochani Forumowicze i rozwiejcie proszę moje powyższe wątpliwości. Do tej pory Wasze wpisy bardzo mi pomogły więc liczę na to, że tym razem też tak będzie )
Na pewno wielu z Was proces rozliczenia ma już za sobą i może podzielić się swoim doświadczeniem np. z tamtego roku.
Z góry WIELKIE, WIELKIE DZIĘKI
Proszę tylko o niezamieszczanie odpowiedzi w stylu: „Nie wiem“, „Mam inną sytuację podatkową“, „Mnie to nie dotyczy“, bo nic one nie wnoszą do wątku i nie są to konkretne odpowiedzi na zadane pytanie.
Jeszcze raz DZIĘKI !!
Narzuciłeś dość ostre zasady dla osób, które miały by Ci pomagać!!!
Zobaczymy czy ktoś się odważy?
Ja się boję ........