2019-09-13, 08:54:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-09-13, 08:58:37 {2} przez simpson33.)
(2019-09-13, 01:32:18)StaryNovy napisał(a): Zupełnie niedawno Adobe podniosło honoraria dla twórców. To w złotówkach i tu możesz mówić o inflacji na PLN.
Starsi "stockersi" mają konta w $, tu możemy mówić o inflacji tylko w wymiarze amerykańskim
Natomiast trudno mi się doszukać związku w tym co piszesz, że realnie zaczniemy zarabiać coraz mniej??????
Żyjąc w kochanej Polsce zarabiasz na wszystkich pozostałych stockach w dolarach?!?!
Czy chcesz powiązać kurs dolara z inflacją w Polsce????
Należy się spodziewać raczej obniżek honorariów dla twórców. Towaru (zdjęć, wektorów, filmów) przyrasta codziennie na stockowym rynku w setkach tysięcy. Prawo popytu i podaży działać powinno na każdym rynku.
Istock zdaje się daje dobry przykład płacąc ułamkami centów ......
Odnośnie Adobe to część dostawców z Polski zarabia w euro, a część (nowsze konta) zarabia w złotówkach. Adobe po przejęciu Fotolii, podnosząc wartość kredytu z 3 zł do 4 zł wyrównało szanse. Wcale tego nie musieli robić ale, "mieli gest". Powiązań z inflacją ciężko się doszukiwać, raczej z tego co słyszałem sytuacja była zgłaszana przez użytkowników.
Na reszcie stocków zarabiam w dolarach, które po przewalutowaniu na PLN niedługo starczą na mniej bochenków chleba, stąd zarabianie "coraz mniej". Nie rozumiem Twojego oburzenia.
Ciężko za sytuację winić stocki i żądać żeby patrzyli na inflację w Polsce i dawali nam podwyżki. Ale zastanawiało mnie czy ich inflacja nie dotyczy? W USA jej nie mają? Tak jak mówisz sytuację cenową reguluje popyt/podaż i wcale nie muszą podnosić nam stawek. Ale zastanawiałem się zwyczajnie czy to już kiedyś robili i czy jest na to szansa.
Wniosek jest zawsze taki sam. Zamiast siedzieć na forum, lepiej brać sie do roboty