2019-04-30, 06:14:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-04-30, 08:22:59 {2} przez alicjane.)
(2019-04-29, 21:12:36)StaryNovy napisał(a): Alicjane piszesz
"sumę stanowią kwoty przelewów z paypala"
Mam nadzieję, że nikt się nie przyczepi ale to nie PayPal służy do wyliczeń...
Trzeba trochę samemu pogmerać na stronie NBP bo:
Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu.
Przychód na PayPal jest w dolarach, tylko Adobe w złotówkach, więc oczywiste że po kursie z dnia poprzedzającego wypłatę (przypadek bez DG o którym jak rozumiem mówimy), taki skrót myślowy bo wydawało mi się że tyle już o tym było na forum, że każdy to wie
(2019-04-29, 23:36:53)Tereskaax napisał(a): Nie zrozumcie mnie źle, przejrzałam ten temat dość dogłębnie ale nie wszystko jest tam w postach pasujących do moich zapytań. Gdybym tam zmalała odpowiedzi to tu bym nie pytała lecz mam problem z pewnymi kwestiami dlatego szukam u Was pomocy i liczę na to.
Te Adobe sobie odpuszczę bo nie wiem i się już chyba nie zdążę dowiedzieć w którą kolumnę w ZG wpisać dlatego zakwalifikuję jako USA.
Mam problem tylko z tą Wielką Brytanią, bo teraz pytani, czy wpisując w ZG te dochody pomniejszone o 50% mam też je wliczyć w PIT-36 to sumy z zarobkami z USA ???
Pytam, bo czytałam i słyszałam, że Anglia ma jakąś umowę, że nie trzeba od tych przychodów odprowadzać podatku, tylko czy oby na pewno i czy trzeba to w ogóle zamieszczać w PIT-36 i ZG?
Co do ZG, to z tego co dowiedziałam się w US to niezależnie czy się odlicza zapłacony podatek w danych krajach to i tak trzeba wypełnić te załączniki ZG.
Ja np. nie odliczam żadnych podatków już zapłaconych.
Mam powiedzmy taką sytuację:
W 2018r zarobiłam odpowiednio:
USA: 3000zł
Wielka Brytania: 260zł
Jak dobrze wszystko rozumiem, w PIT 36 w poz. 79 = 3260zł i w poz. 80 sumę 1630zł
Natomiast w ZG z USA wpisuję poz. 22 oraz poz. 28 (Dochód z art.27 ust 9 i9a ustawy...) czyli sumę 50% całego dochodu z USA czyli 1500zł, natomiast w ZG z Wielkiej Brytanii w poz. 21 kwotę 130zł
Czy tak to powinno wyglądać?
Programy już te do PIT-ÓW też sprawdzałam ale tam problemem jest to, że trzeba samemu wpisać kwoty w rubryki w PIT-36 w prawach autorskich więc program nie da odpowiedzi czy trzeba tam wpisać też te dochody z Wielkiej Brytanii...
Proszę, pomóżcie mi rozwiać wątpliwości, jutro z rana muszę jechać i złożyć PIT, którego jeszcze nie mam
W tej ustawie art. 27 ust 9 i 9a oraz tej drugiej art. 27 ust 8 powinny być wyszczególnione państwa które podlegają pod dana ustawę. Wiem bo sprawdzałam i było że np. USA podlega pod 27 ust. 9 i 9a. Jak czegoś nie jestem pewna to czytam ustawę bo jak widzisz na forum zdania bywają podzielone. Nie przejmuj się tak dziewczyno. Oni tam sami nie wiedzą w skarbówce jak to ma być, bynajmniej u mnie Dla spokoju świętego zapłacilabym też podatek od alamy i swiety spokój.
[/quote]