2019-04-29, 23:36:53
(2019-04-29, 16:55:16)alicjane napisał(a): Wszystkie odpowiedzi masz już na forum. Co do adobe zdania są podzielone czy to USA czy Kanada. Jeśli po tym co jest na forum nadal nie wiesz jak to nie wypełniaj ZG tylko sam pit 36 lub 37 jak to robi wielu użytkowników którzy zarabiają małe kwoty i nie opłaca im się odliczyć podatku. Jakbyś przeczytała forum to byś wszystko wiedziała. Użytkownicy tego forum nie lubią 10 razy powtarzać tego samego.
Nie zrozumcie mnie źle, przejrzałam ten temat dość dogłębnie ale nie wszystko jest tam w postach pasujących do moich zapytań. Gdybym tam zmalała odpowiedzi to tu bym nie pytała lecz mam problem z pewnymi kwestiami dlatego szukam u Was pomocy i liczę na to.
Te Adobe sobie odpuszczę bo nie wiem i się już chyba nie zdążę dowiedzieć w którą kolumnę w ZG wpisać dlatego zakwalifikuję jako USA.
Mam problem tylko z tą Wielką Brytanią, bo teraz pytani, czy wpisując w ZG te dochody pomniejszone o 50% mam też je wliczyć w PIT-36 to sumy z zarobkami z USA ???
Pytam, bo czytałam i słyszałam, że Anglia ma jakąś umowę, że nie trzeba od tych przychodów odprowadzać podatku, tylko czy oby na pewno i czy trzeba to w ogóle zamieszczać w PIT-36 i ZG?
Co do ZG, to z tego co dowiedziałam się w US to niezależnie czy się odlicza zapłacony podatek w danych krajach to i tak trzeba wypełnić te załączniki ZG.
Ja np. nie odliczam żadnych podatków już zapłaconych.
Mam powiedzmy taką sytuację:
W 2018r zarobiłam odpowiednio:
USA: 3000zł
Wielka Brytania: 260zł
Jak dobrze wszystko rozumiem, w PIT 36 w poz. 79 = 3260zł i w poz. 80 sumę 1630zł
Natomiast w ZG z USA wpisuję poz. 22 oraz poz. 28 (Dochód z art.27 ust 9 i9a ustawy...) czyli sumę 50% całego dochodu z USA czyli 1500zł, natomiast w ZG z Wielkiej Brytanii w poz. 21 kwotę 130zł
Czy tak to powinno wyglądać?
Programy już te do PIT-ÓW też sprawdzałam ale tam problemem jest to, że trzeba samemu wpisać kwoty w rubryki w PIT-36 w prawach autorskich więc program nie da odpowiedzi czy trzeba tam wpisać też te dochody z Wielkiej Brytanii...
Proszę, pomóżcie mi rozwiać wątpliwości, jutro z rana muszę jechać i złożyć PIT, którego jeszcze nie mam