2019-04-29, 07:20:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-04-30, 07:41:32 {2} przez alicjane.)
(2019-04-28, 22:01:55)Tereskaax napisał(a): Proszę podpowiedzcie, co z tym Adobe?
Rozliczyć to w PIT/ZG jako Kanadę czy USA?
Zostały tylko dwa dni aby się rozliczyć, a ja dalej nie jestem pewna.
Napisze, jak Wy zakwalifikowaliście te Adobe i w jaki kraj to wpisaliście...
Uprzejmie proszę, nie mogę spać w nocy przez te niejasności i niepewność jak to rozliczyć.
100% pewności nikt Ci nie da. Ja mam adobe zaliczone jako USA a w ZG mam wpisane 50% sumy z wszystkich stocków USA (w pozycji 22 zgodnie z art. 27 ust. 9 i a ustawy). Wyszło tak, że akurat wszystkie stocki mam z USA więc wypełniłam jeden pit ZG. Ponieważ chciałam odliczyć podatek to sumę stanowią kwoty przelewów z paypala przeliczonych po kursie z dnia poprzedniego plus podatek potrącony w USA skorelowany z datami tych przelewów i również przeliczony po kursie z dnia poprzedzającego wpływ na paypal. Ta suma była moim przychodem brutto. Od połowy tej kwoty policzyłam 18% i od tego odjęłam kwotę podatku która mi wyszła w USA odjąć kwota zmniejszająca podatek i wyszedł podatek do zapłaty. Wypełniałam przez program e-pity więc kwotę zmniejszającą podatek i proporcjonalne odliczenie program wylicza sam. Tak na chłopski rozum to nawet logiczne. W przypadku adobe podatek trzeba samemu wyliczyć ze statystyk choć nie wiem czy to poprawnie ale skoro podatek zapłaciłam to uważam że mam prawo go odliczyć. W pozycji 23 wpisałam sumę tego podatku. Nie ma się czym przejmować, grunt żebyś się w ogóle rozliczyła i zapłaciła podatek, za to w jakiej rubryce to jakieś przykre konsekwencje raczej Cię nie spotkają. Wszędzie pracują ludzie. Gorzej jak się zatai dochody a w rozliczeniu zawsze można popełnić błąd, wtedy wzywają na korektę a nie że od razu do pie...dla Dodam jeszcze, że skorzystałam z programu e-pity, tam jest taki kreator w zależności od źródła twoich dochodów wybierasz odpowiedni. Jak wybierzesz i uzupełnisz dane do ZG to automatycznie wypełni się pit 36. Generalnie wygeneruje się nam też załącznik pit-0 i ulga abolicyjna ale to akurat odhaczyłam w kolejnych krokach bo nie mam pewności czy ma tu zastosowanie.