2019-03-25, 21:06:24
Przy wypełnianiu PIT-36 mam pewne wątpliwości dotyczące rubryki "7. Prawa autorskie i inne prawa, o których mowa w art. 18 ustawy" w pozycji 74 wpisuję łączny przychód wypłat z iStockphoto na PayPal (przeliczam za każdy dzień wypłaty ze średniego kursu dolara z dnia poprzedniego) natomiast w rubryce 75. wpisuję 50% Koszty uzyskania przychodu.
Otrzymałem też kwestionariusz 1042-S od GettyImages, gdzie za każdą datę operacji (Gross Income-Kwota Brutto, Net Income- kwota Netto, Fed Income Tax w/h- zapłacony podatek) wyliczyłem z dnia poprzedniego kursu dolara w zł.
W PIT/ZG w rubryce "5. Prawa autorskie i inne prawa, o których mowa w art. 18 ustawy" w pozycji 20 wpisuje 0,00, natomiast w w polu 21 wpisuje łączną przeliczoną kwotę brutto a w polu 22. zapłacony podatek w US.
Pytanie z czego wynikają obie kwoty:
1. wypłata na Paypal
2. wykaz na papierze 1042-S od GettyImages
Kwoty z wypłaty a podane na papierze są zupełne różne z przewagą wyższej kwoty wypłaty, lub jak to wszystko dokładnie wyliczyć?
Otrzymałem też kwestionariusz 1042-S od GettyImages, gdzie za każdą datę operacji (Gross Income-Kwota Brutto, Net Income- kwota Netto, Fed Income Tax w/h- zapłacony podatek) wyliczyłem z dnia poprzedniego kursu dolara w zł.
W PIT/ZG w rubryce "5. Prawa autorskie i inne prawa, o których mowa w art. 18 ustawy" w pozycji 20 wpisuje 0,00, natomiast w w polu 21 wpisuje łączną przeliczoną kwotę brutto a w polu 22. zapłacony podatek w US.
Pytanie z czego wynikają obie kwoty:
1. wypłata na Paypal
2. wykaz na papierze 1042-S od GettyImages
Kwoty z wypłaty a podane na papierze są zupełne różne z przewagą wyższej kwoty wypłaty, lub jak to wszystko dokładnie wyliczyć?