Liczba postów: 593
Liczba wątków: 9
Reputacja:
9
Miejscowość: Gdynia
jak można narzekać na mydło, skoro teraz można sobie samemu każdy z obiektywów indywidualnie dostroić do body? Śmiechu warte. Chciałbym mieć nawet mydlanego 5D mk2 (już ja bym sobie dostroił puchę do szkła).
Liczba postów: 769
Liczba wątków: 32
Reputacja:
14
Miejscowość: Kielce
denerwuje mnie ta niekonsekwencja Canona
5D o ile pamiętam miał być aparatem studyjnym, portretowym, krajobrazowym ... tak był pozycjonowany, dziś słyszymy że ta opcja video zostanie doceniona przez profesjonalnych fotoreporterów ...
po jaką cholerę dążyć do uniwersalności w przypadku produktu z takiej półki - do kogo więc adresowane będą jedynki?
ja w tych opisach nie widzę jednej z bardziej istotnych funkcji w tym body czyli czasów synchro - również z dużymi lampami
z tym mydłem to faktycznie jakieś nieporozumienie, przy matrycy FF 21 mpx to nie jest jakoś przesadnie dużo, limit dyfrakcyjny o ile się nie mylę wyniesie coś koło f11 - to bardzo dobry wynik praktycznie w granicach używalności, taka matryca powinna bardzo dobrze obrazować - trzeba poczekać na większą ilość sampli żeby coś wnioskować
na szczęście z rynku nie zniknie z dnia na dzień stara 5'tka - aparat rewelacyjny pod względem obrazowania i dokładnie sprawdzony w boju. Szkoda byłoby matrycy 21mpx która pod względem fotografii stockowej znacząco zwiększa możliwości, jednak gdyby miało się okazać że w mkII górę wzięły bzdety typu nagrywanie video nad rzeczywistym obrazowaniem matrycy i praktycznymi ulepszeniami (np. szybsze synchro) - część osób sięgnie raczej po sprawdzonego dziadka który dodatkowo z pewnością zachęci lepszą ceną po nowym roku.