[yuma] Proszę o krytykę
#1
Witam serdecznie, chcialbym czasem poprobowac swoich sil w fotografii jedzenia i pochodnych, ale nie wiem czy warto, w sensie czy ja "to widze" jak nalezy. Dlatego prosze o krytyke i wskazowki tak cenne jak i te mniejsze, dodam ze z natury nie jestem wrazliwy wiec jesli ktos chce sobie ulzyc albo ma zly dzien to zachecam Smile

1.[Obrazek: carrot%2Bcake-12.jpg]

2.[Obrazek: pepper-11.jpg]


3.[Obrazek: carrots-9.jpg]

4.[Obrazek: citrus-15.jpg]


Pytania ktore spedzaja mi sen z powiek to :
- w co celowac focusem? dodam ze foce 50 F1.8 albo stalka 105 f2.8 i sporo zdjec jest nie zadowalajaco ostrych tzn nawet jak ustawie na f5.6 dalej glebia strasznie plytka
- czy i jesli tak, to jak wazne jest by w food photo zostawiac wolne miejsce? gdzie i jak wiele?

Zapraszam i dziekuje z gory Smile
Odpowiedz
#2
4 i 2 najlepsze imho
co to punktu ostrości to sama jestem ciekawa co powiedzą lepsiSmile
Odpowiedz
#3
Ja poniżej f8 nie schodzę przy takich zdjęciach, poza tym zależy jeszcze jak daleko od obiektu jest ustawiony aparat. Chyba lepiej będzie z tym 105 robić bo przy 50 nie poszalejesz "aż tak".

1 - strasznie mała głębia, ale przynajmniej widać na czym się skupiłeś
2 - najbardziej w oczy jak dla mnie rzucają się nasiona a nie same papryczki, ale technicznie jest ok
3 - trochę ucięta góra i dół marchewek, próbowałeś ze światłem z góry niż z lewej?
4 - niepotrzebnie ucięty talerz po lewej stronie

Generalnie nie jestem fanem "poucinanych" zdjęć, ale niektórym może się podobać.

P.s. żeby nie było, za lepszego się nie uważam.
Odpowiedz
#4
(2014-11-15, 19:56:55)Schodek napisał(a): Ja poniżej f8 nie schodzę przy takich zdjęciach, poza tym zależy jeszcze jak daleko od obiektu jest ustawiony aparat. Chyba lepiej będzie z tym 105 robić bo przy 50 nie poszalejesz "aż tak".

1 - strasznie mała głębia, ale przynajmniej widać na czym się skupiłeś
2 - najbardziej w oczy jak dla mnie rzucają się nasiona a nie same papryczki, ale technicznie jest ok
3 - trochę ucięta góra i dół marchewek, próbowałeś ze światłem z góry niż z lewej?
4 - niepotrzebnie ucięty talerz po lewej stronie

Generalnie nie jestem fanem "poucinanych" zdjęć, ale niektórym może się podobać.

P.s. żeby nie było, za lepszego się nie uważam.

Wielkie dzieki za ocene,
przyznam ze f8 nie probowalem, obecnie staram sie robic przy naturalnym wiec przy f8 to szacuje ISO 500? by utrzymac aparat w rece przy 1/80sek? nie wiem moze powinienem ze statywu jednak robic ale jakos nie czuje swobody, napewno kwestja wprawy…
Osobiscie bardzo lubie uciete zdjecia, ale zapewne masz racje i napewno nie tylko Ty ze uciac to trzeba umiec haha mysle ze uciecie tak 1/4 lub 1/3 wyglada dobrze natomiast masz racje talez i marchewki wygladaja jak zle skadrowane
jeszcze raz dziekoweczka
Odpowiedz
#5
Nie mój świat i nie moje klimaty ale sobie poużywam a co Icon_cheesygrin  
No. 3 te marchewki jakieś takie pastowane znaczy się świecące przez co mało naturalne. 
No. 4 ciemne żydy z cytryn bym pousuwał w szczególności w tych wyciśniętych, a ta cytryna w dole to albo źle oświetlona albo na nadpsutą wygląda Icon_evil 
Zdjęcie No. 2 najlepsze.
Odpowiedz
#6
Polecam w zdjęciach typu makro - albo takich jak powyżej, by zachować więcej ostrych płaszczyzn - ustawić aparat na statywie i przy f5,6 lub 8 zrobić parę ujęć łapiąc ostrość na kluczowych elementach - i potem je połączyć w PSie. To czasem jedyna metoda, by szczególnie przy pełnej klatce (gdzie głębia ostrości jest mniejsza niż przy cropie), zrobić ostre ujęcia tego co się chce by było ostre. Choć czasem w zdjęciach kulinarnych mała głębia daje apetyczne efektySmile
Odpowiedz
#7
(2014-11-15, 21:48:32)Nightman napisał(a): Nie mój świat i nie moje klimaty ale sobie poużywam a co Icon_cheesygrin  
No. 3 te marchewki jakieś takie pastowane znaczy się świecące przez co mało naturalne. 
No. 4 ciemne żydy z cytryn bym pousuwał w szczególności w tych wyciśniętych, a ta cytryna w dole to albo źle oświetlona albo na nadpsutą wygląda Icon_evil 
Zdjęcie No. 2 najlepsze.

haha dzieki za opinie,
fakt marchewki sie swieca bo sa mokre, byc moze i za bardzo ale przy zgaszonym swietle nie, wiec chyba nie jest tak zle Icon_cheesygrin
najlepszy sok jest z przejrzalych owocow wiec zawsze jakis zyd sie trafi tu i tam, moze i traci to na apetycznosci, dla mnie wyglada bardziej naturalnie czytaj organic
dzikeuje raz jeszcze

(2014-11-15, 21:50:55)maccio napisał(a): Polecam w zdjęciach typu makro - albo takich jak powyżej, by zachować więcej ostrych płaszczyzn - ustawić aparat na statywie i przy f5,6 lub 8 zrobić parę ujęć łapiąc ostrość na kluczowych elementach - i potem je połączyć w PSie. To czasem jedyna metoda, by szczególnie przy pełnej klatce (gdzie głębia ostrości jest mniejsza niż przy cropie), zrobić ostre ujęcia tego co się chce by było ostre. Choć czasem w zdjęciach kulinarnych mała głębia daje apetyczne efektySmile

dzieki za dobra rade, wlasnie prubuje robic zdjecia ze statywu przy f8 i juz widze efekt, sprobuje jeszcze jutro przy naturalnym
Odpowiedz
#8
4 za opowieść i zajefajny drewniany wydrążacz do owoców Smile
Głębia ostrości to zawsze kwestia sporna, jedno jest pewne Stoki nie lubią małych głębi, dlatego wróżę że odwalą wszystkie fotki z małą głębią. Co do uciętego talerza, to ja sam tak robię, wychodzę z założenia, że zawsze coś musi wychodzić poza kadr, aby był efekt, że cała historia nie kończy się na tym zdjęciu, tylko jest gdzieś dalsza opowieść.
No i na końcu, jeżeli chcesz focić w zastanym świetle to tylko ISO 100 i ze statywu. Natomiast jeżeli nie lubisz pracy ze statywem (jak ja) to zostaje tylko błyskanie. Każde inne rozwiązanie się nie sprawdza.
Odpowiedz
#9
hm, a ja mam sporo zdjęć z b.małą głębią ii spokos, nawet się sprzedają
tyle, że więcej mam tak w zdjęciach typu SPA
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [Obcy59] Proszę o krytykę Obcy59 11 10 940 2020-08-28, 10:07:35
Ostatni post: yuma2
  [marmotta] Proszę o krytykę marmotta 4 4 139 2020-08-26, 08:58:31
Ostatni post: kisz
  [Młocio] Proszę o krytykę Młocio 5 6 017 2017-04-08, 22:24:06
Ostatni post: dolcevita
  [pershing] proszę o krytykę i pomoc pershing 47 23 630 2013-12-30, 21:25:15
Ostatni post: pershing
  [kqba] Mój debiut, proszę o konstruktywną krytykę kqba 4 6 695 2011-04-15, 21:24:54
Ostatni post: kqba

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości