Liczba postów: 205
Liczba wątków: 0
Miejscowość: Pommern
To tak po polskiemu:
Zakupiłeś produkt prawnie obciążony umową.
Tak to wynika z tego co zacytowałeś.
Czy ktoś Cię o tym informował?
Jak nie, to wystąp o zwrot kasy za sprzęt lub niech wymienią na wolny od obciążeń.
Liczba postów: 457
Liczba wątków: 34
Reputacja:
2
Picmax mam kilka lustrzanek a filmowaniem nie dawno zacząłem się interesować. Nawet w instrukcji Canona 5D II jest też zakaz filmowania komercyjnego. To samo dotyczy też nie których kamer profesjonalnych tu nie chodzi tylko o sprzęt a o kodowanie h.264 w sprzęcie. Chętnie bym zwrócił sprzęty ale już są po gwarancji.
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 0
Miejscowość: Pommern
Popatrz:
kupujesz samochód i po trzech latach postanawiasz zarabiać na życie jako taksówkarz.
Montujesz niezbędne oprzyrządowanie , zdobywasz dokumenty.
Po pewnym czasie ktoś Cię uświadamia, że w instrukcji obsługi jest zapis,
że samochód nie może być używany do celów komercyjnych.
Czy przed kupnem aparatu dostajesz instrukcję do przeczytania??
A co z ludźmi filmującymi lustrzankami wesela......?
Liczba postów: 457
Liczba wątków: 34
Reputacja:
2
To jest pytanie do producentów sprzętu. Dlaczego w instrukcjach piszą o braku możliwości komercji tylko przy filmowaniu. Ja tego nie zmyśliłem w instrukcjach od lustrzanek pisze o tym dokładnie. Wiem, że sprzęt mało nie kosztuje ale sam przeczytałem instrukcje po czasie bo akurat mnie zainteresował dział filmowanie.
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 3
Reputacja:
10
Miejscowość: Puławy
Kupuję łopatę - tylko do gliny... Ale muszę wykopać rowek w czarnoziemie. I co ? Nową łopatę mam kupować. No chyba nie jest tak. Kupujesz - jesteś właścicielem, kupując nie podpisywałeś umowy co do wykorzystania, czyli robisz co chcesz, możesz nawet wrzucić do wody lub spalić i nie grożą Tobie żadne konsekwencje prawne. Na weselu kręciłeś film dla przyjemności, a że młodym się spodobał zapłacili za prąd do ładowania zużycie karty pamięci czas w którym się nie bawiłeś tylko kręciłeś itd, itp. A w instrukcjach obsługi różne głupoty piszą - wiem bo żadnej nie czytałem...