Dla mnie to chory stock, przestałem się nim interesować.
Powody odrzutów biorą z kosmosu a najczęściej piszą mi, że "takich zdjęć to oni mają już wiele"... no tak, nie dziwne skoro żeby zdobyć popularność nabrali 4mln zdjęć z czego 1/2 to naprawdę chłam a nawet jeśli coś się sprzeda to są to strasznie marne pieniądze (jeśli na microstockach można mówić o czyms nie marnym
) porównując, na SX i
Fotolia sprzedaję od tego samego momentu, i tu i tu mam porównywalną ilość DL, ale już w $ sprawa wygląda tak, że na SX mało mi brakuje do minimalnej wypłaty a na
Fotolia mam dopiero 1/5.
I to z kolei potwierdza moją (może nie tylko moją) teorię, że inne stocki nie mają już szans zaistnienia i nie ma co tracić czasu na upload do nich zdjęć, ten rynek jest już tak wyeksploatowany i opanowany przez wielkich graczy.
To tak jak z Microsoft i z Windowsem, niby są alternatywy, niby jest konkurencja, niby pojawił się nawet w Poslce Apple, ale cały czas Win rządzi i nie zanosi się na to żeby kiedykolwiek ta sytuacja uległa zmianie.
Czas wymyślić coś nowego, innowacyjnego
Może zamiast "micro" stocków założymy "nano" stocki, zdjęcia będą nie za 1$-8$, ale za 0,1-0,8$ (z czego fotograf będzie dostawał 20-50% ), ale za to zamiast Ajt mieć z jednego zdjęcia 4742DL (sory, że wziąłem akurat Ciebie za przykład) będzie miał 47420DLi
wyjdzie na to samo a jednak coś nowego będzie