2007-10-15, 10:22:10
Napisalem wlasnie na kolanie maly skrypt, ktory w zalozeniu ma pomoc mi w jednorazowym rozsylaniu plikow do kilku stockow.
Skrypt jest w zalaczniku. Napisane w PHP, wiec wybaczcie.
Przed uzyciem trzeba go lekko skonfigurowac (config.php) (jednorazowo).
W config.php znajdziecie m.in taki wiersz :
Trzeba go uzpelnic o dane FTP stocka, np :
Kazdy taki wiersz reprezentuje jeden stock, wiec aby wyslac zdjecia za jednym zamachem do 5 stockow trzeba w tym pliku skopiowac ten wiersz 5 razy (oczywiscie zmieniajac dane!).
Nastepnie zdjecia ktore chcemy wyslac wrzucamy do katalogu "upload".
Uruchamiamy skrypt. Jak to robimy to juz zalezy od Was, albo w domu lokalnie albo zdalnie na serwerze, przez przegladarke lub jako aplikacje CGI (preferuje ta metode). Plik ktory nalezy uruchomic to "ftp.php".
Ja laduje ten skrypt na moj szybki serwer, laduje tam zdjecia i uruchamiam go jako CGI z shella :
lub
Skrypt "wypluwa" informacje pomocnicze wiec mozna sie zorientowac jaki jest status transferu i czy polaczyl sie czy nie do danego serwera FTP. Nie pokazuje jaki procent pliku zostal juz wyslany ...
Mozna sie czestowac.
Skrypt jest w zalaczniku. Napisane w PHP, wiec wybaczcie.
Przed uzyciem trzeba go lekko skonfigurowac (config.php) (jednorazowo).
W config.php znajdziecie m.in taki wiersz :
Kod PHP:
$ftp[] = array('host'=>'','user'=>'','passwd'=>'');
Trzeba go uzpelnic o dane FTP stocka, np :
Kod PHP:
$ftp[] = array('host'=>'stock_jakis_tam.com','user'=>'uzytkownik','passwd'=>'haslo');
Kazdy taki wiersz reprezentuje jeden stock, wiec aby wyslac zdjecia za jednym zamachem do 5 stockow trzeba w tym pliku skopiowac ten wiersz 5 razy (oczywiscie zmieniajac dane!).
Nastepnie zdjecia ktore chcemy wyslac wrzucamy do katalogu "upload".
Uruchamiamy skrypt. Jak to robimy to juz zalezy od Was, albo w domu lokalnie albo zdalnie na serwerze, przez przegladarke lub jako aplikacje CGI (preferuje ta metode). Plik ktory nalezy uruchomic to "ftp.php".
Ja laduje ten skrypt na moj szybki serwer, laduje tam zdjecia i uruchamiam go jako CGI z shella :
Kod:
:$ php5 ftp.php
lub
Kod:
:$ php4 -q ftp.php
Skrypt "wypluwa" informacje pomocnicze wiec mozna sie zorientowac jaki jest status transferu i czy polaczyl sie czy nie do danego serwera FTP. Nie pokazuje jaki procent pliku zostal juz wyslany ...
Mozna sie czestowac.