Liczba postów: 316
	Liczba wątków: 30

Reputacja: 
5
Miejscowość: Wrocław

Witam, 
Czy zapisując plik w Adobe PS z następującymi ustawieniami:
- Jakość obrazu: 12 (maksymalna)
- Opcje formatu: Standardowy
jest on kompresowany bezstratnie? Jeśli nie, to w jaki sposób można go tak zapisać, by nie tracił w ogóle na jakości obrazu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Liczba postów: 220
	Liczba wątków: 7

Reputacja: 
1

zapis w JPG zawsze jest stratny (z definicji dane sa kompresowane), jezeli ma byc niestratny to musisz zapisac go w tiff (zalecany gdyz jest program independent) lub w psd (odczyt tylko w rodzinie photoshop)

Liczba postów: 316
	Liczba wątków: 30

Reputacja: 
5

Tutaj nie mogę się z Tobą zgodzić - istnieje bezstratny zapis JPG, nie wiem tylko czy Adobe PS go obsługuje. Sam format TIFF również ma opcję kompresji danych do JPG (stratna?) oraz ZIP I LZW (bezstratne). Chodzi o to, że większość banków zdjęć akceptują pliki JPG, nie TIFF. Stąd moje zapytanie.

Liczba postów: 44
	Liczba wątków: 8

Reputacja: 
1

Kompresja nie zawsze jest stratna - są metody stratnej i bezstratnej kompresji (algorytmy stratne i bezstratne). JPEG dostępny standardowo w Photoshopie przy zapisywaniu jest zawsze stratny. Istnieje jednak inny format - JPEG 2000 (np. sprzedaje w nim zdjęcia agencja absolutvision.com), który może być bezstratny. Niestety, Photoshop standardowo go nie obsługuje.

Liczba postów: 593
	Liczba wątków: 9

Reputacja: 
9
Miejscowość: Gdynia

jpeg zawsze będzie stratny, nie zależnie od tego jak ustawisz. Z każdym kolejnym zapisaniem strat będzie coraz więcej, dlatego zawsze obrabiam fotki w formacie TIFF (16bit), i dopiero bezpośrednio przed wysłaniem do banku zdjęć zmieniam na jpeg.
Pozdrawiam,

Liczba postów: 593
	Liczba wątków: 9

Reputacja: 
9
Miejscowość: Gdynia

chyba psd jeż też stratny, mogę się mylić. Jeśli się mylę poprawcie.

Liczba postów: 732
	Liczba wątków: 11

Reputacja: 
6
Miejscowość: Warszawa

Z tego co widzę to tiff jest bardziej otwartym formatem - to zawsze jakaś zaleta.
Wspiera warstwy (nie wiem czy wszystkie ich możliwości - opcje mieszania i tak dalej) 
skompresowany nawet bezstratnie jest mniejszy od psd. 
To tyle zalet jakie ja znalazłem, znacie inne?