Liczba postów: 50
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Miejscowość: Kostrzyn nad Odra/Poznań
1000$ /2
otrzymujesz 500$
i teraz 500-100%
x -19%
otrzymujesz - 95 $
czyli - 204.34 PLN - Polska
następnie
przesyłasz na adres us ta pieniądze ....
jeśli będziesz miał problem z wypełnieniem przelewu do us pisz !
Pozdrawiam
Liczba postów: 50
Reputacja:
0
Miejscowość: Kostrzyn nad Odra/Poznań
Nie chcę źle podpowiadać ale myślę że podatek jest taki sam .I tak postępuję.
Liczba postów: 593
Reputacja:
9
Miejscowość: Gdynia
chyba 19%, bynajmniej jak ja liczyłem 19% to mi wyszło z 1000$ 204PLN...
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Miejscowość: Wrocław
Witam, odnośnie rozliczeń podatkowych osób prowadzących działalność gospodarczą to mam pytanie czy przy sprzedaży zdjęć na "sztoki"nie trzeba mieć zrejestrowanego miedzynarodowego NIP-u PL...-...-..-.. ? Ciekawostka?
Pozdrawiam
Liczba postów: 862
Liczba wątków: 25
Reputacja:
17
Miejscowość: Radom
Dokladnie - tzn. przepisy unijne do potrzeb vatu definiują sprzedaż licencji, tak zwane usługi elektroniczne i jeszcze parę innych, jako świadczone, a co za tym idzie opodatkowane, w kraju odbiorcy (chociaż fizycznie jesteś tutaj). Tym samym usługi te nie podlegają pod vat w kraju sprzedawcy (stawka "np" na fakturze). Vat rozlicza nabywca według swojego prawa (może w jego kraju tego vatu nie być, ale to nas nie obchodzi). Rozporządzenie o wystawianiu faktur nie wymaga w takim przypadku nipu międzynarodowego. Za to, jesli odbiorca jest z unii, to fakturę ze stawką "np" można mu wystawić tylko wtedy, gdy jest on czynnym płatnikiem vat w swoim kraju. Na fakturze należy wtedy podać jego krajowy odpowiednik naszego nipu (nie międzynarodowy, chyba że w danym kraju jest równocześnie krajowym). Jeśli odbiorca jest z unii, ale nie jest płatnikiem vatu, wtedy na fakturze nalicza się vat jak przy sprzedaży krajowej (nie pytajcie jaki, chyba 7% w przypadku twórców). Dla odbiorców poza UE zawsze jest "np", niezależnie od statusu vatowego nabywcy.