Liczba postów: 327
Liczba wątków: 25
Reputacja:
0
Miejscowość: Stary Folwark
Rpd 72mm jest tylko na zdjęciu a w opisie 77mm. Niewiem czy to nie jakaś podróbka dlatego może ktoś coś słyszał ?
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Miejscowość: Szczecin
Witam.
Posiadam aparat Canon 450D Obiektyw KIT EF-S 18-55mm IS 58mm i chciałbym kupić sobie w rozsądnej cenie filtr polaryzacyjny.
Czytałem trochę w Internecie i chyba najczęściej polecanymi są HOYA oraz MARUMI.
Co do ceny to tak myślę, że do ok. 100zł mogę wydać patrząc na Allegro to do wyboru są następujące modele:
1. Marumi 58 mm WPC CPL -139zł
2. MARUMI kołowy M:58 C-PL -99zł
3. HOYA STANDARD 58 mm (fioletowe opak.) - 69zł
4. HOYA HMC Super 58mm seria HMC Super / SHM/ seria "czarna" -135zł
Który będzie najlepszy do mojego obiektywu, no i też pod względem jakoś-cena?
Może ktoś inny jeszcze zasugeruje tak do plus/minus 100zł?
Liczę na odpowiedzi i pozdrawiam.
Liczba postów: 509
Liczba wątków: 22
Reputacja:
4
Miejscowość: Wrocław
Adammx - na Twoim miejscu zainteresowałbym się systemem mocowania filtrów typu "cokin". Kupiony filtr będzie pasował niemal do wszystkich obiektywów (wystarczy kupić tylko pierścień o odpowiedniej średnicy za dosłownie parę złotych).
Liczba postów: 177
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Miejscowość: Siedlce
Hoya gorzej się czyści, brał bym Marumi z poz. nr 1.
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Miejscowość: Szczecin
Dzięki, a powiedzcie mi jak to jest z tym moim obiektywem i filtrem do niego.
Jak wspomniałem wyżej mam obiektyw KIT EF-S 18-55mm IS 58mm i wyczytałem, że do tego obiektywu filtra polaryzacyjnego lepiej nie dawać ponieważ, ma ten obiektyw "luz" na końcówce ostrzenia i w trybie AF przy automatycznym ostrzeniu i korzystaniu z filtra można zepsuć mechanizm AF, a poprawne ustawienia filtra graniczy z cudem?
Czy to prawda?
Jeśli tak, to jestem kropce, bo z jednej strony chciałbym korzystać z filtra polaryzacyjnego, ponieważ zdjęcia na zewnątrz wychodzą mi blade i niebo ma nie właściwy kolor, zwłaszcza po południu to jednak jak mam ryzykować zepsuciem obiektywu to tez gra nie warta świeczki.
Czy jest jakiś inny sposób, inny filtr polaryzacyjny?
Nie wiem co robić?
Czy ktoś może używa mimo wszystko filtra polaryzacyjnego do tego obiektywu i jakoś sobie radzi?